U septembru izložba posvećena velikom Paji Jovanoviću

Tanjug
U septembru izložba posvećena velikom Paji Jovanoviću

Izložba "Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umjetničkih djela" biće postavljena u septembru u beogradskom muzeju Paje Jovanovića, najavili su organizatori.

U saradnji sa Muzejom grada Beograda, Kolor Medija Komunikacije nastavlja popularizaciju slavnih jugoslovenskih i srpskih slikara uz angažman savremenih fotografa.

Poslije izložbi u Galeriji "Sava Šumanović" u Šidu i Galeriji "Milan Konjović" u Somboru, specifični art događaj biće održan u septembru.

Reprezentatvini muzejski prostor adaptiran je na osnovu enterijera umjetnikovog ateljea u Beču, u kome je stvarao od 1895. do 1938. godine.

Slike su predstavljene u četiri cjeline: pejzaž, portret, istorijska kompozicija i akt.

Paja Jovanović je svom gradu želio da ostavi, kako je govorio, "ono što bi vrijedelo čuvati od njegovog rada i alata".

Izložba "Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umjetničkih djela" koncipirana je tako da će se odabrana djela Paje Jovanovića nalaziti na zidovima muzeja, a fotografije inspirisane njima - na štafejalima ispred njegovih slika.

- Sigurna sam da sloboda, neiscrpna inspiracija i, prije svega, neopterećenost komercijalnim zadatkom, pružaju kreativne mogućnosti umjetnicima da se izraze. Hvala i Igoru Todoroviću na pomoći u kreiranju ne samo kostima, nego i atmosfere na snimanju scena iz života znamenitog slikara - rekla je Jelena Medaković, direktorka MGB.

Pozivu su se odazvali fotografi Nebojša Babić, Miša Obradović, Monika Pavlović, Miloš Nadaždin, Jelena Jovanov, Sever Zolak, Marko Krunić, Vukica Mikača, Radivoj Hadžić i Jaroslav Pap.

- Muzej Paje Jovanovića koncipiran je kao stan u kome je umjetnik živio i stvarao. Pored zbirke slika tu su i lični predmeti, namještaj, skulpture i divne uspomene na njegovu najveću ljubav Muni Dauber Jovanović, koja je ovekovječena na mnogim slikama. Možda sam se zbog toga i odlučio za rimejk slike "Dama pored kamina". Pokušaću da oživim intimni momenat stvaranja tog djela i prikažem Muni i Paju zajedno u njihovom kreativnom zanosu - opisao je svoje impresije fotograf Marko Krunić koji je u Njujorku sarađivao sa Marinom Abramović i Džefom Kunsom.

Jelena Jovanov, ispirisana portretom kraljice Marije poželjela da se ispred njenog objektiva nađe princeza Danica Karađorđević, oduševljena je i idejom da se foto tehnikom citiraju velika umjetnička djela.

- Moj prvi instinkt, kada je u pitanju Paja Jovanović, bila je želja za replikom neke od njegovih čuvenih slika sa istorijskom tematikom. Ali u muzeju sam otkrio čudesne aktove njegove žene Muni u čemu smo nas dvojica vrlo slični - bilo je ono što je opredijelilo Mišu Obradovića.

Vukica Mikača se, takođe, našla pred rijetkim umjetničkim izazovom.

- Tokom posjete Muzeju Paje Jovanovića svi smo osjetili otmjenost ambijenta, kao da smo negdje u Beču, što je pokazuje da Beograd ima i svoje skriveno ljepše lice. Nama fotografima bi zadatak trebalo da olakša to što je Paja izraziti predstavnik akademskog realizma, svojstvenog i fotografiji, pa ćemo moći vjerno da prenesemo njegova djela - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana