U Šamcu uništeno 80 odsto fonda

Aleksandra Madžar
U Šamcu uništeno 80 odsto fonda

Banjaluka - Uništeno je sigurno osamdeset odsto bibliotečkog fonda. Voda je bila oko metar i sedamdeset, tako da su i police povukle vlagu i uništile knjige. Najvrednije što je stradalo je fond strane i rijetke knjige.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" direktor Narodne biblioteke u Šamcu Vera Jovanović i istakla da su sve knjige koje su zahvaćene poplavom vrijedne.

Ova institucija kulture bila je na žestokom udaru vode, a oko 22.000 djela smješteno je u jednoj prostoriji u prizemlju. U katastrofalnoj poplavi biblioteka u Šamcu izgubila je dječiji fond, fond za odrasle, enciklopedijske zbirke, rječnike, priručnike, leksikone, dokumentaciju, inventarne knjige, ali i opremu.

- Biblioteka je u potpunosti kompjuterski obrađena. Radili smo u programu "Publiko 2004", koji smo 2007. godine preuzeli od Matične biblioteke u Doboju i potpuno obradili fond. Tako je biblioteka bila potpuno sređena, sve je uništeno - rekla je Jovanovićeva.

Ništa bolje stanje nije ni u Matičnoj biblioteci u Doboju, u kojoj su poplave uništile šezdeset odsto fonda. Sreća u nesreći, kako je rekla direktor biblioteke Slavica Gostimirović, je to što su oni dio knjiga najvećeg odjeljenja u biblioteci (informativno-pozajmnog) smjestili na sprat zbog renoviranja, pa su to uspjeli spasiti.

- Imali smo ukupan broj monografskih publikacija 92.080, to je posljednja cifra sa kojom raspolažemo. Gotovo cijelo dječije odjeljenje je uništeno. Oštećenja na zgradi su velika - naglasila je Gostimirovićeva.

Kada se situacija smirila, ispričala je, prvo su digli laminat, ispod kojeg je bio parket, a zatim grede i zemlja.

- Pola biblioteke je sama zemlja, nemamo ništa. Vrata su bila sva izbijena, vadili smo štokove. Prozori su uništeni, ali stoje, obrisani, oguljenog laka, iskrivljeni, ali ako ih skinemo, nemamo šta da stavimo - objasnila je Gostimirovićeva.

Volonteri iz Banjaluke, Prnjavora i Srpca pomogli su da se uništene prostorije očiste.

- Toliko smo zahvalni tim mladim divnim ljudima. Ne znam kako bismo bez njih sve to očistili i kada, jer je bilo strašno - papir u mulju i blatu - istakla je Gostimirovićeva.

Do sada su uspjeli da saperu blato, ogule zidove, urađena je dezinfekcija i sada čekaju da se prostorije osuše.

- Po onome što smo mi imali, knjigovodstvena vrijednost zgrade i vrijednost opreme je oko milion maraka. Zgrada treba da bude ojačana, pa da se saliju ploče u odjeljenjima, stavi keramika, okreči, postave vrata. Tako bismo stvorili minimalne uslove za početak rada - objasnila je ona.

Bijeljinsku Narodnu biblioteku "Filip Višnjić" posjetio je ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija, a direktor ove institucije Jovan Cvjetković upoznao ga je sa obimom pričinjene štete.

- Uništeno je oko 7.000 knjiga, uglavnom duplikata koje već imamo u odjeljenjima, dok su oštećeni peć za grijanje, ventilacioni sistem i elektroinstalacije - rekao je Cvjetković.

Iako voda nije došla do samog objekta biblioteke, Cvjetković je podsjetio da je fekalna voda putem kanalizacionih cijevi velikom brzinom poplavila 500 metara kvadratnih podrumskih prostorija u kojima se nalazi gotovo 50 odsto cjelokupnog fonda ili oko 50.000 knjiga.

 - Preventivnim izmještanjem knjiga, periodike i arhive na više police sačuvano je oko 43.000 knjiga, kao i znatan dio periodike, arhive i opreme - kazao je on.

Ova biblioteka bila je bez struje više od četiri dana, dok su podrumske prostorije i dalje bez električne energije. Visina vode u podrumskim prostorijama dostigla je 140 centimetara, ali su zaposleni, korišćenjem pumpe za izbacivanje vode, uspjeli da zaustave dalje nadolaženje kanalizacije i plavljenje kompletnog podruma.

Radnici u bijeljinskoj biblioteci su poslije izbacivanja vode iz podruma kompletno očistili podrumske prostorije, a zatim su stručna lica lokalnog Doma zdravlja obavila  dezinfekciju.

U narednim danima isušivaće prostorije aparatom predviđenim za ta namjene.

- Nismo prekidali sa radom, a korisnicima naših usluga, članovima, prijateljima biblioteke i svim ljudima koji su nam se javljali zahvaljujemo na podršci. Svi su nam pomogli da što prije saniramo štetu koju nam je pričinila poplava - kazao je Cvjetković.

Akcija

- Zahvaljujući Društvu bibliotekara RS sa Stojkom Mijatović na čelu, koja je sve vrijeme bila u telefonskom kontaktu sa nama i davala nam podršku, organizovana je akcija "Prikupljanje knjiga za dobojsku biblioteku". Imamo nešto prikupljenih knjiga, ali ne možemo ih još prevoziti i smjestiti - kazala je Slavica Gostimirović.

Čelinac

- Stradale su nam sve prve police, što je negdje oko 2.500 knjiga i periodike. Uništen je mali dio zavičajne građe, školska lektira i nekoliko enciklopedija. Školska lektira nije skupa, ali nam je najpotrebnija. Važno je da smo uspjeli da spasimo opremu - kazala je Jelena Ivanković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana