U Rusiji objavljen rukopis zabranjenog djela Vasilija Grosman

Agencije
U Rusiji objavljen rukopis zabranjenog djela Vasilija Grosman

Moskva - Ruska služba bezbjednosti predstavila je u četvrtak rukopis romana “Život i sudbina” Vasilija Grosmana koji je više od 50 godina čuvan u njenom tajnom arhivu, prenose agencije.

Istorijski roman, koji mnogi smatraju “Ratom i mirom” 20. vijeka, bio je na listi zabranjenih djela u Sovjetskom Savezu sve do kraja 1980-ih godina.

Federalna služba bezbjednosti (FSB), nasljednica sovjetskog KGB-a, predala je rukopis Ruskom književnom arhivu gdje će istraživači moći da ga konsultuju.

Predaja rukopisa, koja je obavljena u prisustvu direktora FSB-a Aleksandera Bortnikova i ministra kulture Vladimira Medinskog, predstavljena je kao simbol “vaskrsnuća” književnog remek-djela koje je godinama držano u bunkeru.

- Zapadni kritičari vjeruju da je ovaj roman jedno od najznačajnijih djela 20. vijeka, koje pokazuje svu našu komplikovanu, herojsku i nevjerovatnu istoriju kroz priču jedne generacije - kazao je Medinski u izjavi za rusku televiziju.

Dokumenta koja je FSB predao književnom arhivu sadrže originalni rukopis romana, pisan rukom i kucan na mašini, fotokopije sa unesenim korekcijama, kao i bilješke autora - ukupno 10.000 stranica koje će biti pravi rudnik zlata za istraživače.

Kroz priču o životu jedne ruske porodice u toku više decenija od revolucije do bitke za Staljingrad, Grosman u svom remek-djelu iznosi sve mane sovjetskog režima i tadašnje političke nomenklature, sa Staljinom na čelu.

Zbog svega toga roman je zaplijenjen 1961. i objavljen tek dvadeset godina kasnije, nakon što je prokrijumčaren iz ŠSR-a.

Knjiga je prvi put objavljena u ŠSR-u 1988, a interesovanje za nju je posebno poraslo nakon pada komunizma.

Roman je postao još popularniji nakon što je ruska televizija prošle godine emitovala seriju rađenu po njemu.

Vasilij Grosman je umro 1964. a da nije doživio da njegovo remek-djelo bude objavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana