U potrazi za muzičkim blagom srpskog kompozitora

Aleksandra Madžar
U potrazi za muzičkim blagom srpskog kompozitora

Banjaluka - Međunarodni naučni skup "Vlado Milošević, kompozitor, etnomuzikolog i pedagog", koji je značajan dio manifestacije posvećene srpskom akademiku, održan je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Dvodnevni skup u petak je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija. Osamdeset učesnika iz Mađarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore došlo je u Banjaluku da razmijeni naučna iskustva i ujedini se na tragu djela koje je Vlado Milošević iza sebe ostavio.

Skup je dio manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" koja je otvorena 6. aprila u Banjaluci.

- Ove godine na naučnom skupu dosta ćemo se držati tradicije. Sve ono što stvaramo danas već pripada istoriji, ali i tradiciji. Jako smo srećni što ćemo promovisati i zbornik sa prošlogodišnjeg skupa i ponosni što smo zadržali broj učesnika - rekao je dekan banjalučke Akademije umjetnosti Luka Kecman.

Još jednom je istakao nemjerljiv i neprocjenjiv značaj ovog srpskog muzičkog velikana.

Profesor na banjalučkoj Akademiji i jedan od učesnika skupa Sanda Dodik naglašava da joj je posebno dragocjena razmjena iskustava i naučnih dostignuća iz muzičkih oblasti.

- Vrlo je važno da se pokaže da muzika osim umjetničke, ima i naučnu dimenziju koja je veoma značajna. Ove godine istraživala sam u okviru rada o akademiku Miloševiću - kazala je Dodikova.

Na ovom naučnom skupu bilo je riječi i o životu i djelu drugih značajnih kompozitora, koje povezuje činjenica da su utkani u istoriju umjetnosti.

- Već drugu godinu bavim se stvaralaštvom kompozitora Redže Mulića, koji je rođen u Crnoj Gori. Školovao se u Skoplju, a zatim radio u Prištini na radiju kao kompozitor. On trpi posledice tranzicije i naših pokidanih veza - rekla je profesor Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu i predsjednik organizacionog odbora naučnog skupa Sonja Marinković.

Da je veoma značajno što se u danima kada se navršila 113. godišnjica rođenja Vlade Miloševića organizuje ova manifestacija, potvrdio je i profesor banjalučke Akademije umjetnosti Saša Pavlović.

Izložba

Život i rad srpskog umjetnika Vlade Miloševića biće prikazan i kroz izložbu "Život protkan notama - Vlado S. Milošević" koja će biti otvorena u subotu u 19 časova u Muzeju Republike Srpske. Autor postavke je kustos etnomuzikolog Sanja Pupac. Ona je sa muzeološke strane kroz izložbu prikazala rukopise, radove, lične stvari i spomen-sobu Vlade Miloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana