U petak počinje Pozorišni akademski festival: Mladi umjetnici u razmjeni znanja i vještina

Milanka Mitrić
U petak počinje Pozorišni akademski festival: Mladi umjetnici u razmjeni znanja i vještina

BANjALUKA - Studenti dramskih umjetnosti, koji razvijaju i uče svoje glumačke sposobnosti na akademijama umjetnosti i fakultetima u regionu, svoje vještine podijeliće na festivalu namijenjenom akademskom pozorištu - Pozorišnom akademskom festivalu (PAF), koji će biti otvoren u petak u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Ovu pozorišnu smotru, koja će trajati do ponedjeljka organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Centar za vizuelnu umjetnost.

- PAF je osmišljen kao festival akademskog pozorišta, koji će na jednom mjestu okupiti studente dramskih umjetnosti akademija i fakulteta iz regiona, sa ciljem da im pruži priliku za razmjenu znanja, iskustava i vještina, kao i za stvaranje novih umjetničkih vrijednosti te promoviše mlade pozorišne umjetnike i podstakne intenzivniju saradnju i jačanje veza između Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i sličnih obrazovnih institucija iz okruženja - saopštili su organizatori.

Drugi festival ugostiće preko stotinu učesnika, a publika će, u okviru bogatog takmičarskog programa, imati priliku da pogleda šest predstava.

Prva predstava koja će biti odigrana je “Staklena menažerija” Fakulteta dramskih umjetnosti u Cetinju.

- Ova predstava prati život američke radničke klase, koja pokušava da opstane uprkos raznim nedaćama. Staklena menažerija je u isti mah socijalna, ljubavna, porodična, psihološka, ali i poetska drama - navode organizatori o ovoj predstavi koja je na programu u petak u 17 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Prvog festivalskog dana, od 20 časova na sceni “Petar Kočić” biće izvedena predstava “Nora - Lutkina kuća” Akademije umjetnosti u Banjaluci.

- Zapleti i raspleti ove drame odvijaju se tokom nekoliko dana za vrijeme božićnih praznika, a svi veliki problemi jedne porodice stali su u jednostavnost otmenog stana u norveškom gradu. U ovom djelu prepliće se lična Norina, porodična, ali i društvena drama te mnoga socijalna pitanja. Savremena priča o mladoj ženi koja, spoznavši sebe i okruženje u kojem živi, odluči da promijeni svoj život - navode organizatori.

Nakon predstava biće realizovan okrugli sto, a program će biti nastavljen idućeg dana, kada je na programu predstava “Seks, laži i divlje guske” Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koja će biti odigrana u subotu u 20 časova, dok će “Ljubav i krivica”, takođe Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, biti odigrana u nedjelju u 17 časova. Nakon pomenute predstave, u 20 časova biće izveden komad “Zeko, zeko” Akademije umetnosti u Beogradu.

Posljednjeg festivalskog dana, u ponedjeljak, od 17 časova na programu je predstava “Prljava” (Akademija umetnosti u Novom Sadu).

Nakon svake predstave biće realizovan okrugli sto, a na festivalu će biti održan i prateći program. Ulaz na sve programske sadržaje je besplatan, a cjelokupan program dostupan je na zvaničnim “Fejsbuk” i “Instagram” stranicama festivala.

Nagrade najboljima, koje će birati žiri koji radi u sastavu Miljka Brđanin, Božidar Đurović i Božana Bijelić, biće dodijeljene u ponedjeljak u 21 čas.

Prateći program

U okviru pratećeg programa u subotu u 11 časova na sceni “Petar Kočić” biće održano javno čitanje dramskih tekstova studenata dramaturgije Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Nakon toga, od 14 časova biće održano predavanje “Pozorište u savremenom međuvremenu” profesora Božidara Đurovića. Na zatvaranju festivala, u ponedjeljak u 21.30 časova biće odigrana predstava u čast nagrađenih “Marso” - pantomimska monodrama Nikole Milakovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana