U Novom Sadu sutra izložba djela Predića, Jovanovića, El Greka...

Srna
Foto: srna

NOVI SAD- U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu će sutra biti otvorena jedinstvena izložba djela velikih domaćih i stranih umjetnika "Migracije u umjetnosti - umjetnost migracija".

Javnosti Srbije prvi put na jednom mjestu biće predstavljena djela nacionalnih velikana likovne umjetnosti Uroša Predića i Paje Jovanovića, potom najvećih evropskih slikarskih imena El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, ali i i savremenih umjetnika Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića, Rene Redle, Safeta Zeca i Taus Makačeve.

Izložba "Migracije u umjetnosti - umjetnost migracija" istražuje fenomen društvenih migracija preispitujući istorijski i savremeni kontekst, kao i razloge i efekte migracija na društva i pojedince, navedeno je u saopštenju iz Galerije Matice srpske.

Ideja izložbe je da, u vremenu aktuelne svjetske migracione krize, pokuša da posmatra, ispituje i razume ovaj fenomen koji pogađa svako stanovništvo i pokreće mnoga etička i kulturološka pitanja.

Prema mišljenju upravnice Galerije Matice srpske, Tijane Palkovljević Bugarski navedena Izložba "spaja nespojivo".

"Mislim, da će ona biti atraktivna za publiku različitih opredeljenja, kako za one koji vole nove tehnologije, tako i za one koji vole klasično slikarstvo i savremenu umetnost. Mi doživljavamo ovu izložbu kao platformu za dijalog, za promišljanje o fenomenu migracija, o našem odnosu prema migrantima, a danas i o tome u kojoj meri su zapravo migracije i kretanje stanovništva promenile Evropu", rekla je ona.

Cilj izložbe nije da ponudi određene stavove povodom fenomena migracija, već da kroz selekciju reprezentativnih i zanimljivih primjera umjetničkog stvaralaštva kreira prostor za društveni dijalog o fenomenu, suočavajući se sa pojmovima poput straha, /odsustva/ empatije, /ne/razumijevanja, kontradiktornosti i ljudskosti.

Autorski tim te izložbe čine: Danilo Vuksanović, Jelena Ognjanović i Luka Kulić, a prati je istoimeni katalog i publikacija "/Po/gledi ka migracijama. Eseji o fenomenu", autora Alekseja Kišjuhasa, Branka Bešlina, Danila Vuksanovića, Sandra Debona, Jelene Ognjanović, Luke Kulića i Vladimira Gvozdena.

Izložba je nastala je u saradnji sa Državnom galerijom "Tretjakov", Državnim muzejem lijepih umjetnosti "Puškin", Narodnom galerijom Slovenije, Narodnim muzejem u Beogradu, Narodnim muzejem Pančevo, kao i umjetnicima Taus Makačevom, Safetom Zecem, Mladenom Miljanovićem, Vladanom Jeremićem i Renom Redle.

Ova izložba realizovana je u okviru programskog luka "Seobe", Evropske prijestonice kulture, a njeno održavanje omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Fondacija "Novi Sad - Evropska prijestonica kulture" i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama.

Izložbe će na svečano biti otvorena u 19.00 časova i trajaće do 30. aprila./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana