U Nišu održana svjetska premijera filma "33 anđela"

Srna
U Nišu održana svjetska premijera filma "33 anđela"

NIŠ- Svjetska premijera filma "Trideset tri anđela" o stradanju više od 200 srpske djece u nacističkim logorima u Norveškoj tokom Drugog svjetskog rata, autora i producenta Branka Dimovića Dimeskog, održana je u Nišu u bioskopu "Vilin grad".

Film donosi svjedočenja logoraša koji su preživjeli logore smrti u NDH, kao i srodnika stradale djece.

Snimanje su podržale institucije i pojedinci iz Norveške, Izraela, Švajcarske, Republike Srpske i Srbije.

Prije premijere za filmsku ekipu je organizovan prijem u Gradskoj kući, a ugostila ih je zamjenik gradonačelnika Dušica Davidović.

Ona je navela da je veoma važno da se njeguje sjećanja i prenosi generacijama koje dolaze.

Premijeri su prisustvovali gosti iz Norveške. Johanes Solberg, jedan od stručnih saradnika u filmu, rekao je novinarima da film nije značajan samo sa istorijskog aspekta već govori i o odnosu dva naroda, Norvežana i Srba, kako tokom Drugog svjetskog rata tako i sada.

Dimeski je rekao da je realizaciju ostvarenja podržao veliki broj potomaka kojima je istina o stradanju njihovih bližnjih važna, navodeći da su neki poslije 80 godina saznali istinu.

Na području opštine Kozarska Dubica snimljen je dio filma i svjedočenja potomaka logoraša s ovog područja koji su tokom jednog od najmračnijih perioda ljudske istorije poslati u norveške "radne" logore iz kojih se nikada nisu vratili.

O stradalničkoj sudbini svojih predaka govorili su Dubičani Bogoljub Banjac, Gordana Latinović i Goran Vlajnić.

Reditelj filma je Goran Vukčević, direktor fotografije Dejan Tršić, koscenaristi Milka Kajganić i Branko Dimović Dimeski, stručni saradnici Johanes Solberg, Jelena Stojković, Đorđe Bojanić, Branislav Gajić i Aleksandar Dinčić, a muziku su priredili Stela Toresen, Andrej Stojanović i Nikola Mitić.

Film "Trideset tri anđela" u Beogradu biće prikazan u petak, 20. oktobra, u bioskopu "Balkan"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana