U muzeju Žitomislić otvorena izložba 18 crnogorskih umjetnika

Srna
U muzeju Žitomislić otvorena izložba 18 crnogorskih umjetnika

MOSTAR - U Muzeju Žitomislić otvorena je izložba pod nazivom “No concept” /Bez koncepta/, na kojoj su predstavljena djela 18 mladih crnogorskih umjetnika.

Otvaranju izložbe sinoć je prisustvovao i načelnik opštine Nikšić Marko Kovačević, koji je istakao da su odlučili da afirmišu svoje mlade umjetnike i da ih predstave, ne samo Crnoj Gori, već i regionu.

“Nama su najbliži susjedni gradovi pogotovo oni u Hercegovini, a Manastir Žitomislić je simbol obnove i ponovnog stvaranja tako da smo i mi simbolično izabrali da sarađujemo sa Muzejom Žitomislić i sa Manastirom. I mi želimo da obnovimo sebe kako je ova svetinja sebe obnavljala ma koliko da je loše stanje bilo u prošlosti”, istakao je Kovačević.

On je dodao da dragocjenost kakva je Muzej Žitomislić podsjeća na mali Luvr.

“Čast nam je što se naši mladi umjetnici ovdje predstavljaju. Gradimo novi most između Nikšića i Mostara, a tu će biti i drugi gradovi koji se nalaze između Nikšića i Mostara. Neophodno je da se obnavljamo i sebe i umjetnost kao što je to uradio ovaj manastir”, rekao je Kovačević.

Savjetnik u Sekretarijatu za kulturu opštine Nikšić Miloš Nenezić rekao je da je izložba “No concept” nastala u sklopu “Septembarskih dana kulture” kada Opština Nikšić obilježava svoj dan 18. septembar.

On je naveo da je u Muzeju Žitomislić predstavljeno 18 djela iz savremene i moderne umjetnosti, fotografije i savremeni vidovi umjetničkog izražavanja.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović rekao je da Muzej sarađuje sa različitim institucijama kulture i da na taj način promoviše međureligijsku, međunacionalnu i interkulturalnu saradnju.

“Prvi put sada izlazimo izvan granica BiH i prvi put imamo goste sa strane, odnosno iz Crne Gore. Ovih dana potpisaćemo i memorandum o saradnji sa njihovom kancelarijom za kulturu i na taj način nastaviti saradnju sa Nikšićem”, istakao je iguman Danilo.

On je naglasio da je veoma bitno za manastirski muzej to što je riječ o izložbi savremene umjetnosti i mladim umjetnicima koji se afirmišu.

“Na taj način hoćemo da pravimo konekciju sa umjetnošću. Ovo jeste manastirski muzej, ali ne samo sakralne umjetnosti”, rekao je iguman Danilo.

On je podsjetio da je iza Muzeja Žitomislić jako uspješna godina u kojoj je ostvarena saradnja sa muzejima iz Sarajeva i Travnika, saradnja sa HKD “Napredak”, sa raznim kulturnim institucijama i udruženjima koja se bave staranjem o djeci bez roditeljskog staranja i djeci ometenoj u razvoju.

“Tu su i brojne promocije i okrugli stolovi o raznim temama, ali uvijek promovišući interkulturalnu saradnju i aktuelne teme kada je u pitanju i teologija i život uopšte”, rekao je iguman Danilo.

Pred Muzejem Žitomislić je niz događaja, među kojima su prve promocija Zbornika o Svetom Franji na kojoj su radili teolozi i sociolozi sve tri vjerske zajednice.

Nakon toga slijedi izložba fotografija Feđe Klarića, zatim izložba slika Milene Šotra u saradnji sa Muzejom Hercegovina iz Trebinja, kao i izložba sa Domom kulture iz Gacka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana