U Kotor Varošu otvorena izložba posvećena Petru Kočiću

Srna
U Kotor Varošu otvorena izložba posvećena Petru Kočiću

KOTOR VAROŠ - U Srpcu je otvorena izložba “Sloboda je uzvišena majka pravde - novo čitanje Petra Kočića”, čiji je autor Negosava Stjepanović, direktor Narodne biblioteke Zvornik.

Stjepanovićeva je sinoć rekla da je izložba jedan vid poziva na vraćanje čitanja Kočića, koji je bezvremenski i da se, posebno mlađe generacije, vrate priči o ovom književnom velikanu.

“Narodna biblioteka Zvornik je ovu izložbu napravila 2020. godine, a prethodila joj je knjiga pod nazivom žPrepiska Petra Kočićaž u kojoj su objavljena njegova pisma brojnim značajnim ličnostima tog vremena i njegovoj supruzi Milki”, naglasila je Stjepanovićeva.

Ona je rekla da je cilj izložbe da se motivišu svi, a posebno mlađi naraštaji da se vrate čitanju Kočića i da više znaju o ovom vleikom srpskom književniku.

“Vidimo da mnoge škole nose ime ovog književnog velikana, ali isto primjećujemo da učenici o njemu nemaju dovoljno znanja”, ističe Stjepanovićeva.

Ona je podsjetila na neke važne detalje koji Kočića postavljaju na vrh piramide značajnih srpskih književnika, istakavši da se tu posebno izdvaja njegova borba za očuvanje našeg jezika.

“Kočić je bio neko ko je u književnost uveo srpskog seljaka, neko ko se borio da sačuva srpski jezik pod najezdom tuđica, posebno germanizama. Mi i sada imamo problem u očuvanju našeg jezika, a ako imamo u vidu koliki je značaj jezika kao dijela identiteta jednog naroda, onda znamo koliki je to problem. Petar Kočić je bio veliki borac za pravdu. Stvarao je odličnu prozu, a oprobao se i u lirici i drami”, istakla je Stjepanovićeva.

Posjetioce je, u ime organizatora izložbe, pozdravio direktor srbačke biblioteke Branko Savanović, poručivši da je Kočić književnik, političar i narodni tribun koji je dao veliki doprinos jačanju nacionalnog osvještavanja našeg naroda.

Bibliotekarka Branka Sančanin, koja je govorila o Kočićevom liku i djelu, istakla je da je potrebno da srpski narod više pažnje posveti svojim književnicima koji su simbol nacionalne kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana