U Gračanici u petak počinje međunarodni filmski festival

Srna
Foto: skrinšot

GRAČANICA- Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival biće održan u Gračanici od 19. do 21. novembra, najavljeno je iz Doma kulture u Gračanici.

Festival organizuje Evropski kulturni forum i Dom kulture iz Gračanice pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Tokom Festivala biće prikazano devet domaćih i stranih filmova koji su izazvali veliku pažnju i postigli veliku gledanost u bioskopima, a biće predstavljen i program posvećen najmlađim gledaocima.

Festival će svečano otvoriti novi film Srđana Dragojevića "Nebesa", koji je svjetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u švajcarskom gradu Lokarno.

Riječ je o provokativnoj komediji o izazovima hrišćanstva u 21. vijeku i tome kako prava, autentična čuda, poslata ljudima sa nebesa, danas kod njih mogu izazvati zabunu i često suprotan efekat.

Pred publikom će se naći i film u režiji Dragana Bjelogrlića "Toma", jedno od najgledanijih domaćih ostvarenja ove godine koje predstavlja impresionistički portret Tome Zdravkovića, prikazuje njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima u ondašnjem umjetničkom miljeu.

Na repertoaru je i "Vampir", domaći art-horor film režisera i scenariste Branka Tomovića, koji igra glavnu ulogu. Ostvarenje govori o Arnautu, koji, nakon što je prisustvovao zločinu u Londonu, želi da se skloni na neko vrijeme i dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji.

Od stranih filmova na Festivalu će biti prikazani filmski hitovi: "Mejnstrim", "Vječni" i "Venom dva".

U programu za djecu Festivala biće prikazana tri nova animirana filma sinhronizovana na srpski jezik, i to "Diznijeva" avantura "Nepopravljivi Ron", ruska bajkovita priča "Moje slatko čudovište" i premijerno "Čarolija mjeseca", čija se bioskopska distribucija tek očekuje.

Festival će biti održan u Domu kluture u Gračanici, uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera, a dio programa ovogodišnjeg festivala biće prikazan i u Kulturno-prosvetnom centru "Božidar Mitrović Šandor" u Šilovu, kao i u Domu kulture "Radomir Popović" u Ranilugu.

Posjetioci moraju imati potvrdu o vakcinaciji ili negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 časa, negativan antigen brzi test ne stariji od 48 časova ili dokaz da je osoba preboljela kovid 19, dok za djecu do 16 godina ova pravila ne važe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana