U Foči predstavljen roman “Vreža” o srpskim i jermenskim osvetnicima

Srna
U Foči predstavljen roman “Vreža” o srpskim i jermenskim osvetnicima

FOČA - Roman “Vreža” za koji je Branko Stanković nagrađen “Zlatnom sovom” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, a koji na zanimljiv način govori o stradalnim sudbinama Srba i Jevreja kroz moralnu dilemu osvete, promovisan je u fočanskom Centru za kulturu i informisanje.

Branko Stanković, Fočak sa adresom u Bijeljini, ističe da u romanu na prvo mjesto stavlja dubokomoralnu tematiku osvete.

“Da li se sveti Bog ili čovjek, šta znači osveta za najgora djela najgorim zločincima, s jedne strane, a s druge strane, prikazuje veze između srpskog i jermenskog naroda i otkriva neke do sada skrivene priče za koje vjerujem da veliki broj ljudi nije znao”, kaže Stanković.

On otkriva da su, u paralelnim radnjama, junaci romana Blagoje Jovović iz Crne Gore koji je u Argentini 1957. godine pucao na Antu Pavelića, koji je od posljedica tog ranjavanja umro u Madridu 1959. godine i Sogomon Tehrijan, koji je u Berlinu 1921. godine ubio najvećeg krvnika jermenskog naroda Talat pašu.

“Talat paša je najodgovorniji čovjek za strašni genocid nad Jermenima od 1915. do 1920. kada je stradalo 1.400.000 stanovnika. Zanimljivo da je Sogomon Tehrijan živio u Beogradu i da ima veze i sa Srbijom”, kaže Stanković.

Na pitanje, da li se svetiti ili ne, Stanković kaže da je najbolje odgovoriti riječima vladike Nikolaja Velimirovića da pravednik treba da sačeka osvetu, da je osveta Božija.

“Skriveno srce romana je priča o čika Milanu Smoljanoviću, koji je na svoj način izbjegao da se sveti krvniku svoje porodice i njega je Bog nagradio za taj izbor božanskog”, naveo je Stanković.

On je dodao da sama riječ “vreža” predstvlja jednu vrstu veze između Boga i čovjeka, a da na jermenskom znači osveta.

Profesor Bogoslovskog fakulteta Darko Đogo, koji je govorio na promociji, ističe da roman ima istorijsku i identitetsku, ali i veliku književnu vrijednost, te da nastoji da umreži epohalno stradanje dva naroda čije je sudbine obilježilo upravo neprekidno stradanje.

“Branko Stanković je uspio da to oživi, da evocira u nama predačke bolove, ne na propagandistički, angažovan način, nego umjetničkim postupkom koji ovaj roman čini štivom koji bi, prema mom mišljenju, trebao da se nađe u izborima za ozbiljne književne nagrade”, ocjenjuje Đogo.

Prema njegovim riječima, vječna dilema da li se svetiti za masovna stradanja je nerazrješiva.

“Prepuštanjem da budete neprekidna žrtva, biološki nestajete, a sa druge strane osvetom postajete identični svome dželatu, tako da ne postoji savršeno logično rješenje. Na hrišćanskom planu, ne treba zaboraviti da su Srbi i Jermeni hrišćani, ne možemo da budemo drugačiji od hristolikog puta kojim je pošao naš Gospod, tako da ono što jeste rješenje za pitanje osvete je vaskrsenje”, rekao je Đogo.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović naveo je da je “Zlatna sova” postala prepoznatljiva književna nagrada koja drži do nivoa.

“Branko Stanković pravično je zaslužio nagradu. Nastavićemo da promovišemo izdanja ne samo Zavoda za udžbenike, nego svih dobitnika ovih i sličnih nagrada”, rekao je Pantović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana