U Briselu izložba o Ivi Andriću

Srna
U Briselu izložba o Ivi Andriću

Beograd - U Misiji Srbije u Briselu 18. oktobra biće otvorena izložba "Ivo Andrić pisac i/ili diplomata", u organizaciji Muzeja grada Beograda.

Izložbom posvećenoj Andriću, čiji je autor muzejski savjetnik Tatjana Korićanac, biće obilježeno 125 godina od rođenja srpskog nobelovca.


Izložba predstavlja srpskog nobelovca koji je zahvaljujući intenzivnoj diplomatskoj karijeri boravio u mnogim evropskim gradovima kao predstavnik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom i Kraljevine Jugoslavije, saopšteno je iz Muzeja grada Beograda.

Od Vatikana, Bukurešta, Trsta, Graca, Marseja, Pariza, Madrida, Brisela, preko Ženeve do Berlina, Andrić je u svakom od gradova pronalazio inspiraciju za svoja djela.

Na 20 izložbenih panoa predstavljeni su Andrićev stvaralački rad, panorame gradova u kojima je bio, fotografije privatnog života, dokumenata i ličnih predmeta.

Muzej grada Beograda od 1976. godine brine o Legatu i Spomen-muzeju Ive Andrića.

Izložba posvećena Ivi Andriću, diplomati međuratne Jugoslavije, tokom nekoliko posljednjih godina imala je brojna gostovanja u regionu i inostranstvu.

Do sada je ta izložba bila postavljena u Travniku, Sarajevu, Podgorici, Rijeci, UN u Ženevi, Ministarstvu kulture Slovačke, Nacionalnoj biblioteci u Londonu, Kulturnom centru Srbije u Parizu, Humboltovom univerzitetu u Berlinu.

Izložbu su mogli da gledaju i posjetioci u Nacionalnoj biblioteci u Atini, Centralnoj biblioteci u Madridu, Muzeju književnosti u Bukureštu, na sajmovima knjiga u Minhenu, Frankfurtu, Lajpcigu i Solunu, u Budimpešti, Temišvaru, Košicama.

Za svako od tih gostovanja izložbena postavka i prateći katalog prevođeni su na jezik zemlje domaćina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana