U Beogradu sutra počinje 51. "Fest"

Srna
U Beogradu sutra počinje 51. "Fest"

BEOGRAD- Međunarodnom premijerom filma "Zločin je moj" francuskog reditelja Fransoa Ozona sutra će u Beogradu početi 51. Međunarodni filmski festival "FEST", na kojem će publika moći da pogleda oko 100 premijernih ostvarenja, među kojima i nagrađivane, kao i kandidate za "Oskara".

Osim premijere "Zločin je moj" u MTS Dvorani u 19.30 časova, biće upriličen program otvaranja i prikazivanje nagrađivanog kratkog filma "Bakšiš" Katerine Tana, saopšteno je iz organzacije "FEST-a".

Na FEST-u, koji će tradati do 5. marta, prestižna nagrada "Beogradski pobjednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biće dodijeljena reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću - Den Tani.

Sedam ostvarenja nominovanih za najprestižniju filmsku nagradu Oskar biće premijerno prikazano, i to "Tar", "Živjeti", "Razgovori žena", "Imperija svetlosti", "Sva ljepota i krvorpoliće", "EO" i "Marsel školjka u cipelama".

Tu je i novi film Dejvida Kronenberga "Zločini budućnosti" nominovan za "Zlatnu palmu" na Kanskom festivalu, zapaženi triler "Dvostruka prevara" južnokorejskog reditelja Park Čan-Vuka koji je za ovo ostvarenje osvojio nagradu za najboljeg reditelja na Kanskom festivalu.

Dobitnici Gran prija, nagrade za režiju i nagrade žirija u Kanu, kao i osvajači "Zlatnog lava" i odličja za najbolju glumicu u Veneciji, biće na programu 51. FEST-a.

Svjetska premijera filma "Ju grupa - Trenutak sna" režisera Darka Lungulova o rokenrol grupi koja je nadživjela Jugoslaviju, zemlju po kojoj je dobila ime, biće održana 2. marta.

Na 51. "FEST-u" biće prikazano 29 filmova koje su režirale ili korežirale žene, pa će gledaoci moći da pogledaju najnovija ostvarenja autorki iz 17 zemalja - Srbije, Hrvatske, Italije, Francuske, Nemačke, Holandije, Belgije, Švajcarske, Rusije, Turske, Azerbejdžana, Maroka, Kanade, SAD, Čilea, Meksika i Nigerije.

U okviru "FEST-a" premijerno će biti prikazana digitalno restaurisana francuska verzija filma "Seobe" u režiji Aleksandra Saše Petrovića prema istoimenom romanu Miloša Crnjanskog, u kojem igraju srpski glumci Dragan Nikolić, Miki Manojlović, Rade Marković, Petar Božović, Ružica Sokić.

Film "Usta puna zemlje", koji je Puriša Đorđević završio samo nekoliko sedmica prije smrti, premijerno će biti prikazan pred beogradskom publikom čime će biti zatvoren ovogodišnji "FEST".

Za glavnu nagradu "FEST-a", "Beogradskog pobjednika" za najbolji film, nadmetaće se 17 ostvarenja iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Francuske, Njemačke, Španije, Ukrajine, Rusije, Turske, Irana, Meksika, Australije i SAD.

Glavni žiri dodijeliće i nagrade i za režiju, mušku i žensku ulogu, scenario i najbolji debi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana