Izložba filmskih plakata "Tragovi jednog vremena" otvorena u Banjaluci: Nacionalno blago, uspomena i istorija

GS
Foto: Banski dvor- Kulturni centar

BANjALUKA- Izložba filmskih plakata "Tragovi jednog vremena", koja objedinjujući plakate od 1945. do 1970. godine čuva od zaborava važne istorijske trenutke u filmskoj umjetnosti kod nas, otvorena je večeras u malom izložbenom salonu Banskog dvora u Banjaluci.

Ovom postavkom u utorak naveče ozvaničen je početak saradnje Audio-vizuelnog centra Republike Srpske i Banskog dvora Kulturnog centra.

V.d. direktorice Audio-vizuelnog centra RS Anja Ilić istakla je da je ideja o zajedničkoj saradnji i organizaciji ove izložbe došla mnogo ranije na obostrani interes ovih institucija, ali i iz velike važnosti ne samo za kulturnu scenu u Banjaluci nego u cijeloj Republici Srpskoj.

- Paralelno sa tim dogovorima išli su i dogovori sa gospodinom Gordanom Matićem. Njegova ideja je bila da ova izložba dođe i u Banjaluku i da se turneja ove postavke koja je putovala dvije godine završi, a mi smo na taj način ozvaničili našu saradnju - kazala je  Ilićeva.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić naglasio je da se ovi plakati mogu definisati i kao dio nacionalnog blaga.

- Ovi plakati su obeležili jedno vreme i oni su deo naše istorije. Govore o ljudima koji su razmišljali o filmu na drugačiji način od onog kako se danas razmišlja, ali ne samo o filmu koji su stvorili producenti, reditelji i glumci već i o publici - objasnio je Matić.

Naglasio je da pomenuti plakati govore i o tome kako je u to doba tretirana publika.

- Plakat je uvek prvi kontakt filma sa publikom, prvi kadar koji vidite ispred biletarnice kada se odlučite da li da kupite kartu. Mislim da ovi plakati treba da ostanu deo naše kulturne baštine i jako mi je drago što smo učestvovali u spasavanju velikog broja originalnih plakata koje smo restaurirali i digitalizovali, a ovde je samo jedan mali deo postavke - rekao je Matić.

Izložbu "Tragovi jednog vremena" otvorila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić koja naglasila da bez velikih ulaganja Srpska ne može da razvija filmsku umjetnost.

- U utorak je potpisan sporazum o saradnji Filmskog centra Srbije i Audio-vizuelnog centra Srpske, što znači da je i zvanično počela saradnja kroz izložbu, ali i promociju dviju knjiga poznatih autora Sida Filda i Slobodana Šijana - ispričala je ona.

Dodala je da je važno da Filmski centar Srbije i Audio-vizuelni centar Srpske sarađuju, jer su pred njima veoma važni zadaci. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana