Trivić i Gojković: Zajedničke aktivnosti na očuvanju srpske kulture, tradicije i jezika

Ilijana Božić
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić potvrdile su na radnom sastanku u Beogradu spremnost za nastavak zalaganja na proširenju saradnje, zajedničkih programskih aktivnosti i manifestacija s ciljem očuvanja srpske kulture, tradicije i jezika.

-Na sastanku je potvrđeno potpisivanje memoranduma o razumijevanju između dva ministarstva o saradnji u oblasti filmske umjetnosti i drugog audio-vizuelnog stvaralaštva i memoranduma o saradnji za period 2022–2026. godine - saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

Sagovornice su istakle značaj saradnje Srbije i Republike Srpske u oblasti kinematografije i razmotrile mogućnost zajedničkih projekata, posebno onih od nacionalnog interesa.

Trivićeva je kazala da je ova saradnja od nacionalnog značaja, te da se to naročito odnosi na važnost zajedničkog učešća u filmskim koprodukcijama o nacionalnoj tematici.

Tokom razgovora Trivićeva je podsjetila da je u prošloj godini formiran Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske, kao i da je u toku procedura donošenja novog Zakona o audio-vizuelnoj umjetnosti Srpske, kojim je definisano finansiranje filmske industrije u Republici.

Zbog toga je, dodala je ona, važno da se preciznije definiše saradnja između Republike Srpske i Srbije u oblasti filmske industrije.

-Veliki nacionalni značaj je saradnja dva ministarstva i dva filmska centra, a posebno zajedničko učešće u filmskim koprodukcijama kada je riječ o nacionalnoj tematici - rekla je Trivićeva.

Gojkovićeva je najavila da je Srbija u 2022. godini planirala 1,7 milijardi dinara (oko 14,5 miliona evra) za podsticaje za snimanje, što je za milijardu dinara (oko 8,5 miliona evra) više u odnosu na prošlu godinu.

Trivićeva je ocijenila da je model podsticaja Srbije dobar, što potvrđuje i činjenica da se uložena sredstva četvorostruko vrate.

Gojkovićeva i Trivićeva ukazale su na važnost zajedničkih projekata na očuvanju sjećanja i u tom kontekstu naglasile značaj multimedijalne izložbe posvećene Jasenovcu i njegovanju sjećanja na žrtve ovog logora.

Gojkovićeva je naglasila da je zajednički cilj očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i najavila zajednički rad na tome i ubuduće.

U tom kontekstu istaknut je značaj nastavka održavanja manifestacija „Dani Srbije u Srpskoj“ i „Dani Srpske u Srbiji“, koje povezuju ustanove kulture i omogućavaju da se publici u Srbiji i Srpskoj predstavi kvalitetan program.

Gojkovićeva je naglasila da je potvrđena dobra saradnja resornih ministarstva na realizaciji projekta revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića u Hašanima „Bašta sljezove boje“ koji je jedan od najznačajnijih projekata i doprinosi strateškom interesu za srpsku kulturu.

Ona je rekla da je donacija Vlade Srbije značajna jer će omogućiti da se završi kompletna infrastruktura, kako bi se ovaj ambijent u što kraćem periodu osposobio za edukativnu, kulturnu i turističku destinaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana