Treći i četvrti dio "Odiseje" Artura Klarka u novom izdanju: Rasplet kultne sage naučne fantastike

B. P.
Treći i četvrti dio "Odiseje" Artura Klarka u novom izdanju: Rasplet kultne sage naučne fantastike

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Kontrast" objaviće nova izdanja trećeg i četvrtog dijela serijala "Odiseja", slavnog pisca Artur Klarka "2061: Treća Odiseja" (1987) i "3001: Posljednja Odiseja" (1997), u prevodu Nikole Matića.

Artur Č. Klark (1917-2008) smatra se jednim od najpoznatijih pisaca naučne fantastike, koji se u svojim djelima čvrsto držao nauke i njenih realnih dometa i hipoteza, a kulturni uticaj serijala "Odiseje" učvrstiće njegovu poziciju dežurnog autoriteta po pitanju budućnosti čovječanstva sve do njegove smrti 2008. godine.

Roman "2061: Treća Odiseja" prati dvije ekspedicije u svemiru koje postaju neraskidivo prepletene. Hejvud Flojd, koji je preživio dva prethodna susreta sa misterioznim monolitima, mora ponovo da se suprotstavi Dejvu Baumanu, superkompjuteru HAL-u i vanzemaljskoj rasi koja je odlučila da će čovječanstvo igrati ulogu u evoluciji galaksije željelo to ili ne. U završnom dijelu serijala "3001: Posljednja Odiseja" Klark nas vodi u daleku budućnost, hiljadu godina nakon što je Jupiterova misija za istraživanje misterioznog Monolita uništena, a Dejv Bauman transformisan u Zvjezdano dijete. Frenk Paul, koji je onesposobio superkompjuter HAL, još uvijek lebdi svemirom, smrznut i zaboravljen. Ipak, njegovo tijelo biva pronađeno, a on ponovo oživljen. Kada se probudi, naći će se u svijetu znatno drugačijem od onog koji je ostavio za sobom…

Klark je tokom karijere napisao više od dvadeset romana, dvanaest zbirki kratkih priča i petnaest knjiga u kojima govori o budućnosti, istraživanjima svemira itd. Kao dominantne teme Klarkovog književnog djela kritika navodi čovjekov duhovni preobražaj i ljudsku potragu za mjestom u univerzumu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana