Trebinjsko sunce dobra inspiracija

Ratomir Mijanović
Trebinjsko sunce dobra inspiracija

Trebinje - Slikarsko-bračni par Jovanović, Zoran i Jelena, ostavili su umjetnički trag u Trebinju kao učesnici umjetničke kolonije "Lastva", koja je danas zatvorena.

Profesor Zoran Jovanović Dobrotin kaže da su mu visoke temperature i vrelo hercegovačko sunce koje nemilosrdno prži bili inspiracija za nove slike koje je stvorio na trebinjskoj koloniji.

U ugodnom ambijentu trebinjskog Doma penzionera radilo je petnaestak stvaralaca iz sedam evropskih država.

- Kada radim, onda radim punim kapacitetom i maksimalno sam koncentrisan. Volim prvo da završim posao, a onda da šetam i divim se Trebinju. Na koloniji "Lastva" je dosta mladih slikara. Mladi lepo rade, sigurni u sebe i to je dobro - kaže Jovanović.

Posebne riječi hvale ima za organizatora i osnivača kolonije, akademsku slikarku Radmilu Lizdek.

- Radmila Lizdek je uložila mnogo energije i napora da bismo se svi mi što lepše i bolje osećali ovde. Osim toga, ona je odlična slikarka koja ima novo viđenje umetnosti. To mi se jako sviđa. Radujem se što sam u Trebinju - kaže profesor Zoran Jovanović Dobrotin.

Smatra da je dobro što u Republici Srpskoj ima sve više likovnih kolonija.

- Što je više kolonija, mladi više stvaraju i stasavaju kao slikari. Druženja slikara su dragocena za sve. Nikada ne može biti previše kolonija. Više kolonija znači i više boljih slikara - ističe Dobrotin.

Njegova supruga Jelena Milošević-Jovanović poznato je ime u srpskim slikarskim krugovima. Kroz slikarske škole i Akademiju primenjenih umjetnosti u Beogradu, kao i tokom mnogobrojnih studijskih putovanja širom Evrope, SAD i Afrike, usavršavala je svoj slikarski izraz.

Imala je značajan broj samostalnih i kolektivnih izložbi, modnih revija, likovnih kolonija, u Srbiji i inostranstvu. Mnoge slavne osobe, kao što su Opra Vinfri, princ Albert od Monaka, porodica Cepter, posjeduju u svojim kolekcijama neke od Jeleninih radova.

Ona ne krije da je oduševljena kolonijom "Lastva", ali i cjelokupnim Trebinjem.

- Ovo je najlepši krajolik koji se jednom umetniku, slikaru, vajaru ili muzičaru može ponuditi za stvaranje. Atmosfera je odlična, a sve je organizovano na vrhunskom nivou. Visok nivo profesionalizma je osnovni motiv za sve nas da stvaramo odlična dela - kaže Jelena Milošević-Jovanović.

Izložba

Zajednička izložba djela nastalih na ovogodišnjem sazivu "Lastva" otvorena je u petak uveče, a poslije su sva djela pohranjena u fundusu ove umjetničke kolonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana