Trebinje - svijetla zemlja Dučićeva

Ratomir Mijanović
Trebinje - svijetla zemlja Dučićeva

Trebinje - Svečana akademija ovogodišnjih "Dučićevih večeri poezije" pod nazivom "Svetla zemlja Dučićeva" održana je u pozorišnoj sali Kulturnog centra u Trebinju.

U poetsko-dramskom kolažu akademije, održane u nedjelju uveče na temu Dučićevog odnosa prema zavičaju i nacionalnom pitanju, ulogu velikog pjesnika tumačio je glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Nebojša Dugalić. U ulozi naratora našli su se glumci iste pozorišne kuće Biljana Đurović i Boris Pingović.
Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je, pozdravljajući prisutne, da je, zahvaljujući Dučiću, Trebinje osmislilo mnogo toga u kulturi, među kojima je posebno značajan projekat Trebinje - grad kulture.
- Ovdje odavno više ne treba dokazivati da kultura nije fraza niti suvišan posao, niti zabava dokonih i onih koji ne znaju šta će sa novcem - kultura je u Trebinju prirodan i nimalo težak imperativ - rekao je Vučurević.

U muzičkom dijelu nastupili su Crkveni hor "Sveti novomučenik Stanko" iz Nikšića, te prvakinja Beogradske opere Svetlana Nestorov, uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova.

U holu Kulturnog centra promovisan je serijal drugog programa Radio Beograda "Antologija pesnika", u kojoj je i opus posvećen pjesnicima dobitnicima "Dučićeve nagrade".

Glavni urednik Radio Beograda 2 Đorđe Malovrazić rekao je da je značaj ovog dijela zvučne antologije što o dobitnicima "Dučićeve nagrade" neće ostati samo pisana svjedočenja "već i ti dobitnici u svom živom aspektu govora, snimljeni u činu govorenja sopstvene poezije".
- Ma koliko savršene i uglačane bile interpretacije profesionalnih kazivača poezije, ljude će uvek interesovati da čuju i glasove samih znamenitih pesnika i da kroz to zvučanje sagledaju i ličnosti koje iza tih zvukova stoje. Interpretacije samih pesnika donose nam i onaj jedinstveni kvalitet autentičnosti, a istovremeno i njihovo tumačenje pesme i njenu izvornu intenciju - pojasnio je Malovrazić.

Rekao je da je serijal još prije deset godina pokrenuo radio-autor i pjesnik Dragomir Brajković, a da je tu misiju nakon Brajkovićeve smrti preuzeo Veljko Žujović. Danas "Antologija pesnika" ima snimljenu poeziju svih 12 dosadašnjih dobitnika "Dučićeve nagrade". Malovrazić je najavio da će se dio serijala "Antologija pesnika" koji je posvećen dobitnicima "Dučićeve nagrade" sljedeće godine naći i u prodaji, i to kao knjiga opremljena CD-om, pod nazivom "Zvučna antologija Dučićeve nagrade".

 

Izložba

U okviru pratećeg programa u Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba slika i crteža Atanasija Popovića.

Prema riječima Dejana Bodiroge, direktora trebinjskog Kulturnog centra, izložba je nastala kao plod saradnje Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Muzeja Hercegovine, Kulturnog centra i trebinjskog udruženja umjetnika "Atanasije Popović". Izložbu je otvorio Dario Stanimirović iz udruženja umjetnika koje nosi ime prvog trebinjskog akademskog slikara, istakavši da je na izložbi predstavljen samo dio opusa Atanasija Popovića sa religioznim motivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana