Trebinje: Srpska istorija u slikama

Ratomir Mijanović
Trebinje: Srpska istorija u slikama

Trebinje - U galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena je izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu", koju je povodom 100 godina od početka Velikog rata organizovala Kinoteka RS u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda.

Direktor Kinoteke Srpske Milovan Pandurević rekao je da je ova izložba cjelokupni istorijski presjek kinematografskih snimanja od 1914. do 1918. u vezi sa srpskim narodom i srpskom vojskom.

- Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Kinoteka RS dobila je ekskluzivno pravo da izradi kopiju za Srpsku, pa se na taj način izložba istovremeno pokazuje i u Srbiji i u Republici Srpskoj - rekao je Pandurević i dodao da će, nakon Trebinja, sličan program biti predstavljen i u drugim gradovima Srpske.

Osim predstavnika Kinoteke RS, programu u Trebinju prisustvovali su i predstavnici Jugoslovenske kinoteke, direktor Radoslav Zelenović, te autori izložbe Aleksandar Erdeljanović i Božidar Marjanović.

Erdeljanović je rekao da je na postavci rađeno nekoliko mjeseci, te da je najveći dio materijala, više od 80 odsto, skenirano u odjeljenju digitalne restauracije sa filmske trake.

- Na oko 50 panoa predstavljeni su fotogrami iz filmova koje su od 1914. do 1918. godine snimili pioniri srpskog filma, ali i saveznički i snimatelji iz neprijateljskih zemalja. Predstavljeni su i faksimili različitih dokumenata i odobrenja Vrhovne komande srpske vojske za kinematografska snimanja, sa zadatkom da se najvažniji momenti borbe, kao i ostali ratni događaji, sačuvaju za istoriju i u slikama - naveo je Erdeljanović.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Trebinje Zoran Milošević, koji je svečano otvorio izložbu, izjavio je da su veliki trud i rad uložile kinoteke RS i Srbije.

Izložba će biti postavljena u Kulturnom centru do 3. oktobra.

U Muzeju Hercegovine biće održan dokumentarni filmski program, u okviru kojeg će biti prikazani filmovi "Sarajevski atentat" Suada Mrkonjića i "Cerska bitka" Svetozara Pavlovića, oba iz 1964. godine, te dugometražni dokumentarac Miomira Mikija Stamenkovića "Jugoslavija po volji naroda 1914 - 1918" iz 1988. godine.

Podrška

Program obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata u Trebinju realizuje se uz podršku grada, Gradskog odbora za obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, te Kulturnog centra Trebinje i Muzeja Hercegovine Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana