Trebinje: Predstava Odjeci otvara festival

Ratomir Mijanović
Trebinje: Predstava Odjeci otvara festival

Trebinje - Ljetnji period uvijek je prepun kulturnih dešavanja u Republici Srpskoj, a naročito ovih dana u Trebinju gdje teku posljednje pripreme za pozorišni "Festival festivala", koji svake godine okupi veliki broj kvalitetnih predstava iz cijelog regiona.

Ništa drugačije nije ni ove godine, a ovogodišnje izdanje festivala biće održano od 25. do 31. jula. Na ovoj tradicionalnoj smotri najboljih amaterskih pozorišta biće izvedeno sedam predstava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, BiH i RS.

Kako je odlučeno na sjednici umjetničkog Savjeta, a prema riječima Zorana Miloševića, načelnika odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i član Organizacionog odbora, na Festivalu će biti izvedene predstave iz Bijelog Polja, Kruščića, Trebinja, Kumanova, Smederevske Palanke, Zagreba i Gračanice.

Tako će u subotu, 25. jula na svečanom otvaranju ovog pozorišnog festivala biti odigrana predstava "Odjeci" koju će izvesti glumački ansambl Bjelopoljskog pozorišta iz Crne Gora. Ovaj komad rađen je po motivima drame "Čas" Ežena Joneska, a u režiji i adaptaciji Gorana Bjelanovića.

Dan kasnije publika će vidjeti predstavu "Srpska drama - Velika drama" iz Kruščića u Srbiji. Riječ je o poznatom tekstu Siniše Kovačevića koju je režirao Dejan Cicmilović.

Ljubitelji pozorišta vidjeće i predstavu "Ko to tamo" Gradskog pozorišta Trebinje, a dan kasnije komad "Nedorazbiranje" Teatra "Goce Delčev" iz Kumanova u Makedoniji.

Na repertoaru je i predstava "Tetovirane duše" Gradskog pozorišta "Goran Stefanovski" iz Smederevske Palanke, te komad "Sluškinje" autora Žan Žena, a u izvođenju Dramske skupine "eRKaVe" iz Zagreba, Hrvatskog studija sveučilišta u Zagrebu i Francuskog kluba Varaždin u režiji Kristijana Jelzečića.

I na kraju, posljednjeg dana festivala, 31. jula biće izvedena predstava "Skidajte se do kraja", autora Antonija Mekartena i Stivena Sinklera u izvođenju Bosanskog kulturnog centra i KUD "Alem Alić" iz Gračanice.

I ove godine sve predstave će biti odigrane u pozorišnoj sali Kulturnog centra u Trebinju, gdje će posljednjeg dana festivala biti dodijeljene nagrade najboljima.

"Festival festivala" ove godine se održava pod pokroviteljstvom Grada Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana