Trebinje: Jubilej pisane riječi

Ratomir Mijanović
Trebinje: Jubilej pisane riječi

Trebinje - Za nešto više od decenije i po rada, iako radi u ekstremno teškim finansijskim uslovima, Književna zajednica "Jovan Dučić" iz Trebinja ostvarila je rijedak izdavački uspjeh - naredna knjiga sa izdavačkom oznakom ovog društva biće čak šezdeseta u nizu.

- Za ovako kratak period u Trebinju ranije ne bi izašlo desetak ili petnaest knjiga, a kamoli šezdeset. Kada smo razmišljali da obilježimo, kao mali jubilej, izlazak našeg pedesetog izdanja, javnost je zaista bila iznenađena da se neko odvažio da objavi toliko knjiga. Moram da dodam da nikada nisam na vrata nijedne firme zakucao da tražim sponzora. To su radili autori. Možda je to razlog što su ljudi u nas imali veliko povjerenje - sami su tražili i štamparije i novac za štampanje. Naravno, Književna zajednica nikada nije ni imala novac za štampanje knjiga - kaže Novica Telebak - Teni, urednik izdavačke djelatnosti Književne zajednice.

- Novac koji na godišnjem nivou dobije ovo društvo, obično između 3.000 i 4.000 KM, jedva da je dovoljan za plaćanje komunalija, izradu plakata za književne večeri, a kamoli za štampanje knjiga - kaže naš sagovornik.

U "stvaralačkom neredu" svog kabineta u potkrovlju zgrade Narodne biblioteke u Trebinju, Telebak, začudo s lakoćom, nalazi u hrpama knjiga ona izdanja Književne zajednice koja bi po nečemu valjalo izdvojiti, a među kojima najvažnije mjesto zauzimaju knjige iz edicije o Jovanu Dučiću.
I pored već zavidnog broja objavljenih naslova, Telebak smatra je postoji i oblast u kojoj je izdavačka djelatnost Književne zajednice još ostala dužna čitaocima. I to onim najmlađim. Riječ je o književnosti koju je, kako smatra Telebak, najteže pisati - dječijoj poeziji. Tim prije što u ladicama na štampariju čeka desetak takvih knjiga u rukopisu.

- Ljubivoje Ršumović je imao želju da ovdje objavi knjigu, a to bi naravno više značilo Hercegovini nego Ljubivoju, koji možda jedino još na Mjesecu nema objavljenu poeziju. Dobrica Erić, takođe… Samo četiri ili pet knjiga smo uspjeli da objavimo u toj biblioteci. A svi smo mi, kao pjesnici, rasli do svoje posljednje riječi, sa onom prvom iz djetinjstva. Čuveni pjesnik za djecu Velja Milošević jednom je rekao da dječijom poezijom i počinju i završavaju snovi. Onoliko koliko je velika poezija koju nudimo djeci, toliko ćemo imati i pjesnika. Onaj ko nije čitao dječiju poeziju nikada neće postati ni veliki pjesnik - zaključuje Telebak.

Sajam

Novica Telebak kaže da se za izdavaštvo Književne zajednice odavno čulo i na najprestižnijem sajmu knjiga u regionu, zahvaljujući prijateljstvu sa Stevom Ćosovićem iz beogradske izdavačke kuće "Svet knjige" i njegovoj "slabosti" prema Hercegovcima.

- Već devet godina se Književna zajednica "Jovan Dučić" zajedno sa "Svetom knjige" pojavljuje na beogradskom Sajmu knjiga. Svih ovih godina bili smo počastvovani - i ja i sve naše knjige, svi književnici i drugi autori naših izdanja - prilikom da se predstavimo, zajedno sa izdanjima ove kuće, na njihovom štandu - kaže Telebak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana