Tradicija temelj naše budućnosti

Ljiljana Aleksić
Tradicija temelj naše budućnosti

Bijeljina - Podizanjem zastave i polaganjem cvijeća na spomenik velikanu srpske narodne pjesme u Bijeljini je počela tradicionalna manifestacija "Višnjićevi dani 2016".

Manifestaciju, koju organizuju grad Bijeljina i Gradski odbor SPKD "Prosvjeta", pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u petak u podne otvorio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je pozvao građane da narednih dana prisustvuju programskim sadržajima posvećenim slijepom guslaru.

- U narednih pet dana biće realizovan bogat kulturni program i veoma nam je važno da građani prisustvuju - istakao je on.

Programom su predviđeni brojni sadržaji sve do 8. novembra kada je planirano zatvaranje ovogodišnje manifestacije.

O značaju manifestacije koja slavi ime najpoznatijeg srpskog guslara, koji se družio se s ustaničkim vojvodama i koji je dobijao nagrade i priznanja, govorila je i predsjednik Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Dušanka Novaković.

- Nastojali smo da i ove godine tradicionalno spojimo sa modernim, jer one vrijednosti koje su trajne temelj su svega onog što predstavlja našu budućnost u kulturnom i duhovnom smislu - naglasila je Novakovićeva.

Događaj u čast velikana koji je još kao dijete oslijepio od velikih boginja, a poslije toga postao profesionalni pjevač, održava se već 23. put. Bitno je oživjeti uspomene na čovjeka koji je sa guslama u rukama putovao po čitavom Bosanskom pašaluku, pa i dalje, sve do Skadra. Po selima i na manastirskim saborima pjevao je Srbima, a prolazeći kroz gradove pjevao je na dvorovima turskih prvaka. Dvije publike tražile su različite pjesme, tako da je Višnjić imao dva različita repertoara, jedan za svoje hrišćanske, a drugi za muslimanske slušaoce. Njegove pjesme o Svetom Savi karakteristične su za manastirski, hagiografski repertoar slijepih pjevača.

Sadržaj za vikend

5. novembar

* 10 časova - Takmičenje recitatora i besjednika - osnovne škole (Galerija Centra za kulturu)

* 13 časova - Kulturno-umjetnički program Saveza slijepih i slabovidih RS (Narodna biblioteka "Filip Višnjić")

* 14 časova - Takmičenje recitatora i besjednika - srednje škole i studenti (Galerija Centra za kulturu)

* 18 časova - Predstavljanje 43. i 44. broja časopisa "Srpska vila" (Galerija Centra za kulturu)

6. novembar

* 8.30 časova - Prisustvo liturgiji u manastiru Tavna i poetski čas pred spomenikom Filipa Višnjića u Trnovi

* 19 časova - Klavirski koncert mr Aleksandre Radosavljević (Galerija Centra za kulturu)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana