Top je bio vreo Otvara 42. FEST

Agencije
Top je bio vreo Otvara 42. FEST

Beograd - Beogradski međunarodni filmski festival "FEST" biće održan od 28. februara do 9. marta, a otvoriće ga domaći film Bobana Skerlića "Top je bio vreo"."Sama činjenica da ovaj film otvara festival, dovoljno govori o njegovom kvalitetu", poručili su organizatori festivala na pres konferenciji.

Na programu festivala nalaze se još dva ostvarenja iz Srbije - film "Mamula" Milana Todorovića i grčko-srpska koprodukcija "Drvo i ljuljaška" reditelja Marija Duza.

Dobitnik "Zlatne palme" u Kanu, film "Plavo je najtoplija boja" Abdelatifa Kešišea, biće prikazan na zatvaranju, umjesto na otvaranju, kako je bilo uobičajeno prethodnih godina.

Moto ovogodišnjeg festivala glasi: "Nije sve crno-belo", a publika će moći da vidi najnovija ostvarenja vrhunske svjetske kinematografije, jer je 12 filmova sa ovogodišnjeg repertoara nominovano za Oskara u najmanje jednoj kategoriji, čime filmovi na FESTU imaju ukupno 41 nominaciju.

"Dovoljno je reći da ćemo na 42. Festu imati prilike da vidimo najnovije filmove Džarmuša, Polanskog, Terija Gilijama, Braće Koen, Larsa Von Trira, Soderberga, Vajde, Ralfa Fajnsa, Vudija Alena - da bismo shvatili kakav filmski karneval nas očekuje", poručili su organizatori.

Beogradsku publiku u glavnom programu i ciklusu "Holivud" očekuju filmski hitovi, među kojima i veliki broj ovogodišnjih kandidata za Oskare za najbolje filmove, reditelje, glumce.

Gledaoci mogu da biraju neka od vrhunskih ostvarenja 2013. godine, poput filmova - "12 godina ropstva" Stiva Mekvina, "Poslovni klub Dalas" Žan-Marka Valea, "Nebraske" Aleksandra Pejna, "Filomena" Stivena Frirsa", filma "Ona" Spajka Džonza..

Tu su i filmovi "Nesrećna Džasmi" Vudija Alena, "Avgust u okrugu Osejdž" Džona Velsa, "U glavi Luina Dejvisa" braće Koen, "Velika ljepota" Paola Sorentina.

Fokus festivala biće na djelima koja su, prema mišljenju organizatora, obilježile 2013. godinu, a to su ruski i skandinavsk i filmovi - izdvajaju se "Staljingrad" Fjodora Bondarčuka, "Major" Jurija Bikova te posljednji film Alekseja Balabanova "Hoću i ja".

Najbolju selekciju filmova sa festivala iz Kana, Toronta, Berlina, kao i zlatni presjek autorskog, dokumentarnog i domaćeg filma ljubitelji sedme umjetnosti imaće priliku da vide u Sava centru, Domu Omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopo "Fontana", a od ove godine i u Domu sindikata.

Organizatori su najavili dolazak uglednih gostiju u Beograd, poput francuskog reditelja Patrisa Lekonta, sa filmom "Obećanje", ruskog reditelja Fjodora Bondarčuka, koji je režirao ratnu dramu "Staljingrad", snimljenu u modernoj 3D tehnologiji, kao i drugih autora iz Amerike, Njemačke, Austrije, Grčke i Azerbejdžana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana