Top je bio vreo i Dupovac najbolji

Cvija Mrkonjić
Top je bio vreo i Dupovac najbolji

Novi Sad - Film "Top je bio vreo" reditelja Slobodana Skerlića najbolje je ostvarenje na "Sinema siti" festivalu u Novom Sadu, odlučio je žiri kritike FIPRESCI Srbija.

Festivalski žiri u okviru takmičarskog programa "Nacionalna klasa" nagradu za najbolju mušku ulogu dodijelio je Muhamedu Dupovcu za ulogu u istom Skerlićevom ostvarenju.

- Izdvojio se film koji je Skerlić uspeo da uobliči u jednu žestoku priču, povremeno i crnohumornu, koja nam se ne tako davno dogodila, i da izbegne Kvaku 22 koja je vrebala da filmu da i političku boju - navedeno je u obrazloženju Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI).

Prema obrazloženju festivalskog žirija, sedamnaestogodišnji Dupovac nagrađen je zbog zrele i emotivne izvedbe nestašnog dječaka koji odrasta u dramatičnim ratnim okolnostima.

- Smatram da će mi nagrada biti odskočna daska u karijeri. Oduševljen sam, ali mi je još nestvarno da sam nagrađen. Rad na filmu bio je sjajan, sarađivao sam sa odličnom ekipom - kazao je Dupovac uz uvjerenje da će ovaj film dobiti još priznanja.

Direktor "Balkan filma" i glumac Tihomir Stanić u čijoj produkciji je film snimljen kaže da je ovo prvi festival na kojem je Skerlićevo ostvarenje prikazano, što predstavlja odličan početak.

- Vest o nagradi me izuzetno obradovala. Mislim da će film na budućim festivalima pobediti i u drugim kategorijama. Premijeru u Republici Srpskoj planiramo za novembar ili decembar - kaže Stanić.

Skerlić je snimio film inspirisan istoimenim romanom Vladimira Kecmanovića, veći dio snimljen je u Srpskoj, a u ekipi su i glumci iz RS.

U okviru takmičarskog programa "Nacionalna klasa" na novosadskom festivalu rediteljski prvenac Mine Đukić, "Neposlušni", osvojio je nagrade za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu.

Roman

Roman "Top je bio vreo" govori o temi ratnog Sarajeva, a u centru priče je dječak koji je u ratu ostao bez roditelja. Vladimir Kecmanović je za roman dobio nagradu "Meša Selimović", a djelo je izazvalo oštre književne polemike u regionu i bilo predmet brojnih rasprava među piscima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana