Tode Nikoletić: Put po svetu pozorišna pustolovina

Aleksandra Madžar
Tode Nikoletić: Put po svetu pozorišna pustolovina

Crvenka - Mnogo me obradovala vest da će Gradsko pozorište "Jazavac" postaviti komad "Put po svetu na trotinetu", koji sam napisao, pre svega, zbog najmlađe publike, jer će dobiti jednu pozorišnu pustolovinu.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" jedan od najpopularnijih stvaraoca za najmlađe Tode Nikoletić i istakao da djelo, za koje su probe u toku, ima cilj da kroz duhovite zaplete i replike uvede najmlađe u riznicu znanja, da bi ih upoznala sa ljepotama svijeta, ličnosti i poznatih djela.

Režiju za ovaj dječiji komad, koji će se sredinom februara naći na repertoaru "Juhu" scene, potpisuje glumica i rediteljka Aleksandra Spasojević, koja već godinama sa scene Dječijeg pozorišta Republike Srpske svoj talenat dijeli sa najmlađom publikom.

- Što se tiče postavke drame, siguran sam da će mlada rediteljka uspeti da u ovaj tekst unese svoju inventivnost i dar i na taj način motiviše glumce da nam ovu avanturističku priču prenesu što uverljivije - smatra Nikoletić.

Kako kaže, osnovni moto ove drame je "Svet je jedna kuća putujuća", u čijoj petoj i ljepšoj strani treba uživati.

Književnik, čija su djela, osim reditelja, inspirisala i kompozitore za najmlađe, pa se njegovi stihovi pjevaju na mnogim festivalima, istakao je da je pred rediteljkom veliki izazov.

- Neće biti lako, glumci se osam puta presvlače i isto toliko puta transformišu u nove uloge. Osim toga, "Put po svetu na trotinetu" su izvodila profesionalna pozorišta u Kragujevcu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Palama, što će rediteljki biti motiv da uradi jednako dobro predstavu i za nijansu bolje od njih - rekao je Nikoletić.

Kreativna ekipa Gradskog pozorišta "Jazavac" ima njegovu svestranu podršku.

- Sve što ima za cilj stvaranja pozorišne kulture, estetizacije, edukacije i komunikacije sa vascelim dečjim svetom i za mene je motiv da, u saradnji i sa zajedničkim naporom, ostvarimo željeni cilj. I odrasli će u ovoj predstavi, verujte, uživati koliko i deca - naglasio je Nikoletić.

Podsjetio je da je jazavac oduvijek bio paradigma smijeha, počev od Kočićevog djela, pa do djela Branka Ćopića.

- Pozorište "Jazavac" ovaj put ponovo nudi humor kao osnov vaspitanja, vedrinu i pozitivnu energiju, koja nam svima nedostaje - zaključio je on.

Ansambl

Svoje glumačke kreacije u ovom komadu pokazaće još jednom Dragana Marić, Vladimir Đorđević i Velimir Blanić. Rad na scenografiji i kostimografiji povjeren je Dragani Purković-Macan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana