Tode Nikoletić o novoj zbirci poezije za djecu Leptir i dete: Daljinski za TV ima veći uticaj od knjige

Aleksandra Madžar
Tode Nikoletić o novoj zbirci poezije za djecu Leptir i dete: Daljinski za TV ima veći uticaj od knjige

Beograd - Omiljen među najmlađim čitaocima i cijenjen u književnim krugovima, Tode Nikoletić, čovjek koji maštom ispisuje najljepše dječije stihove, izdao je novu knjigu dječijih pjesama "Leptir i dete".

Najčešće okružen djecom, Nikoletić je uvijek rado viđen gost na dječijim manifestacijama, kao i u Dječijem pozorištu Republike Srpske, ali i generalno u Banjaluci, gdje je po njegovom djelu "Put po svijetu na trotinetu" postavljena istoimena predstava za mališane u Gradskom pozorištu "Jazavac". Tode je za "Glas Srpske" govorio o novoj zbirci, tom neizrecivom osjećaju koji ga i poslije toliko napisanih pjesama obuzima iznova i iznova i koji ga pokreće da stvara. Pjesme iz zbirke "Leptir i dete" posebne su i po tome što je za njih napisana i muzika, a izvode ih David Radosavljević, Una Dimitrijević, Katarina Radulović, djeca koja su svoj talenat pokazala u muzičkim emisijama.

- Pisanje poezije za decu je oslobađanje plemenite energije i prinošenje plodova vedrine na polazu detinjstva. Dete je uvek motiv, pogotovu u vremenu nebrige, sveopšteg podilaženja i njegovog pogrešnog načina vaspitanja. Oblikovanje poezijom je najkraći način vaspitanja. Svaka pesma je jedan život, jedan događaj i jedna mikrodrama u kojoj su jasni odnosi etike i estetike - nadahnuto govori Nikoletić. 

Poezija je, kako kaže, sveprisutna u životu kao što su voda i vazduh.

- Svi dišemo i svi imamo potrebu za vodom, ali ih sve manje koristimo iz prostog razloga što smo zasićeni sintetikom i surogatima koje nameće megalomanija i stil života. Isto je i sa poezijom. Tu je. Ali se ne čita. Deci je nametnut vizuelni način komunikacije i nestrpljivost. Daljinski upravljač za TV ima veći uticaj od knjige kod mladih. Knjiga traži onaj prefinjeni deo čitalačke publike koji razmišlja i uči - naglasio je Nikoletić i dodao da je takvih danas veoma malo.

U knjizi "Leptir i dete" su uglavnom zastupljene pjesme koje su pisane za komponovanje i pjevanje.

- Problem nečitanja poezije naterao me je da ih ponudim u drugom obliku. Imajući u vidu da današnje dete više gleda i sluša nego čita, došao sam na ideju da objavim one pesme koje su se ušuškale u note i koje su izvođene na najpoznatijim muzičkim festivalima za decu - priča Tode.

Znajući, kako kaže, da su muzički programi veoma uticajni na publiku, a pogotovu oni programi gdje su djeca akteri, dosjetio se da je to pravi način da poezija živi.

- Prelepo je osećanje, pre svega, čuti sjajno izvođenje, odličnu kompoziciju, aranžmane, ali i ispuniti njihovu želju za tekstom koji ima težinu i dobru pouku. Dete je gradacija života, a samim tim najbolji čuvar poezije. Zahvaljujući njima poezija će trajati - istakao je Nikoletić.

Nagrada za stvaralaštvo

Za svoje književno stvaralaštvo Nikoletića su prošle godine nagradili titulom počasnog građanina Mrkonjić Grada.

- Ganut sam priznanjem, pogotovu jer je iz ruku mojih sunarodnika koji umeju uzvratiti za dobrotu koju sam nesebično delio deci stvaralaštvom. U mojoj biografiji počasno mesto imali su moje Ubovića Brdo i moj Mrkonjić Grad. Sada su me obavezali da još više stvaram i gradim lepu priču o njima - ponosan je Nikoletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana