Točkovi bicikla pokrenuli animiranu bajku

Mirna Pijetlović
Točkovi bicikla pokrenuli animiranu bajku

Banjaluka - Stare, oronule fasade, ali i one nove, zaplesale su kada su se okrenuli točkovi bicikla. Djeluje kao neka priča iz bajke, međutim, ovu bajku u stvarnost su pretvorili studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci koji su zajedno sa svojim profesorom Mladenom Đukićem uspješno realizovali projekat "Animacikl".

Riječ je o događaju koji je održan u nedjelju uveče u okviru obilježavanja "Dana Vlade Miloševića", a ovaj kreativni tim je uz pomoć bicikla, na koji je bio postavljen projektor, na ulicama Banjaluke, tačnije fasadama zgrada, prikazivao animirane filmove.

- Prezadovoljni smo kako je sve prošlo, a ja sam naročito ponosan na moje studente koji su se mnogo potrudili da sve to izgleda kako treba - rekao je Đukić.

Pored djece i svih onih koji su se tako osjećali vozeći bicikl ili koračajući u ovoj veseloj, kreativnoj koloni, najbolje su reagovali slučajni prolaznici, koji nisu mogli ni pretpostaviti da će animirane filmove gledati projektovane sa bicikla.

- Mnogo ljudi nas je pratilo cijelom rutom, a najviše smo se iznenadili kada smo vidjeli da na punktovima čeka i nekoliko stotina Banjalučana kako bi pogledali animirani film koji smo im pripremili. Sve je proteklo i iznad naših očekivanja - kazao je Đukić.

Biciklistička ruta je išla od univerzitetskog kampusa kroz naselje Borik, pa kroz centar grada, pored Palate Republike Srpske i Banskog dvora Kulturnog centra, oko Narodnog pozorišta RS, nazad pored Hrama Hrista Spasitelja pa kroz Gospodsku ulicu, oko robne kuće "Boska" i na kraju do Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

"Ovo je divno, treba nam više ovakvih događaja", "Kada pomislim da je Banjaluka učmala sredina, ovakvi događaji me demantuju i presrećna sam zbog toga", "Film na otvorenom koji gledam sa bicikla. Može!", samo su neki od komentara prisutnih koji su sa oduševljenjem upijali svaki dio "scenarija" koji su osmislili kreativci sa banjalučke Akademije umjetnosti.

Prema Đukićevim riječima, cilj "Animacikla" je pokušaj da u Banjaluci i Republici Srpskoj bude popularizovan animirani film, koji je i te kako zapostavljen kada se uporedi sa svjetskim tokovima.

- Nadamo se da će naš "Animacikl" prerasti u jedan vid tradicije, a ako ljubitelji animacije iz drugih gradova požele sličan događaj, rado ćemo se odazvati - poručio je Mladen Đukić.

Nosioci ovog neobičnog projekta su studenti smjera animirani film: Igor Đurić, Nemanja Vučenović, Žana Forca, Milica Čvokić i Sandra Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana