Tijana Ševo o “Trgovinilu” prvom mini sajmu gramofonskih ploča u Banjaluci: Ljepota je u toplom zvuku

Ilijana Božić
Tijana Ševo o “Trgovinilu” prvom mini sajmu gramofonskih ploča u Banjaluci: Ljepota je u toplom zvuku

BANjALUKA - Čar, strast, ljubav prema gramofonskim pločama ogledaju se u zvuku koji one reprodukuju. Ljepota je u toplom zvuku. Svakako da taj format ne može da se poredi ni sa jednim digitalnim, ali tu toplotu u zvuku nećete osjetiti ni u jednom drugom formatu.

Kazala je to u razgovoru za “Glas Srpske” Tijana Ševo iz umjetničkog pokreta “Iluminations BiH”, govoreći o “Trgovinilu” prvom mini sajmu gramofonskih ploča koji će biti održan danas (subota) od 12 časova u banjalučkom parku Mladen Stojanović. Riječ je o novom projektu pokreta “Iluminations BiH” koji će biti održan u okviru festivala “Kreativni avgust” koji organizuje Omladinski centar “Zdravo da ste”.

Tijana Ševo je objasnila da se čar starih gramofonskih ploča ogleda i u radu umjetnika koji su posvećeni na jednom izdanju, odnosno od umjetnika koji stvara muziku, zatim od kompanije i producenata koji rade mastering i narezivanja na ploču, što je od krucijalnog značaja za reprodukciju zvuka te umjetnika koji radi grafički dizajn za omot izdanja.

- Zbog ovako složenog procesa proizvodnje i krajnjeg proizvoda u kom učestvuje više umjetnika, kažemo da su vinili posebna i značajno cijenjena kultura. Čar vinila ogleda se i u mnogobrojnim poznanstvima i putovanjima. Ukoliko odlučite da se bavite kolekcionarstvom, budite sigurni da ćete upoznati pozitivne, čudne i zabavne ljude te ćete sklopiti sjajna poznanstva i prijateljstva - rekla je ona.

Ipak, kako je kazala danas je kolekcionarstvo, nažalost, luksuz jer većina smatra da je to preskupo.

- Ponekad je teško pronaći neki raritetni ili kultni naslov od značaja koji je skup upravo zbog svoje raritetnosti i očuvanosti, a na cijenu dodatno utiče i dostava do naše zemlje. Ipak, sve se može kad ste uporni, kad radite strastveno ono što volite i živite to - dodala je ona.

Tijana Ševo pušta muziku sa ploča, organizuje i vodi di-džej radionice, a ploče su joj jedno od osnovnih sredstava za rad, ali i velika ljubav pa je odatle i došla na ideju za organizovanje “Trgovinila”. 

- Mnogo putujem i poznajem ljude lokalce kao i one iz regiona koji su vlasnici vinil prodavnica ili ih prodaju preko interneta. Cijela ta scena je poprilično zapostavljena, da ne kažem nevidljiva. Do sada to zaista niko nije radio u Banjaluci. Moja želja i potreba je da ta scena bude vidljiva, da okupim širu zajednicu, za početak na lokalnom nivou te da spojim sve te sjajne ljude na jedno mjesto - ispričala je Ševo.

Dodala je kako ne krije da su želje i potrebe velike da “Trgovinil” jednog dana postane internacionalni sajam u Banjaluci. Kako kaže to je moguće, samo je potrebno kreirati prilike.

Govoreći o pločama koje će biti predstavljene naglasila je da će biti kako starijih izdanja, koja će biti primamljiva strastvenim kolekcionarima, tako i nekih novih naslova. 

- Kada su u pitanju žanrovi zamolila sam izlagače da izlože svega pomalo, tako da će se u ponudi naći za svakog poneki naslov. U ponudi će biti i rariteti koji će naravno biti skupi, međutim nešto jeftiniji nego kad ih naručujete preko interneta kad morate za njih da pored cijene platite i dostavu koja iznosi oko 80 KM - kazala je ona.

Istakla je da će dominirati rok, hard kor, pop, bluz, soul, fank, bugivugi, disko, elektronika te “oldies goldies”. Poručila je da će i ona izložiti naslove koje je rada prodati ili zamijeniti, a uz smijeh je dodala da prima i poklone. 

Najave

Tijana Ševo je naglasila da će nakon “Trgovinila”, na festivalu “Kreativni avgust”, raditi na “BLart” festivalu početkom septembra u DKC “Incelu” koji organizuje ekipa iz UNSA GETO.

- Nakon toga radimo specijalno izdanje “Trgovinil” sajma u Domu omladine po danu, a veče ćemo zatvoriti žurkom na krovu sa posebnim meni dragim gostom iz Beograda, koji takođe pušta muziku sa ploča. Ne želim da otkrivam datume, niti imena, ali obećavam čitaocima specijalne ekskluzive samo je važno da nas prate na društvenim mrežama putem kojih će biti blagovremeno obaviješteni - poručila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana