Tijana Palkovljević Bugarski o monografiji “Ponos nacije”: Uporište istorijskog i savremenog stvaralaštva

Ilijana Božić
Tijana Palkovljević Bugarski o monografiji “Ponos nacije”: Uporište istorijskog i savremenog stvaralaštva

BANjALUKA - Monografija “Ponos nacije” autorke Tijane Palkovljević Bugarski izdata je povodom jubilarnih 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske i donosi istorijat ove ustanove ukazujući na njenu ulogu u izgradnji nacionalnog identiteta.

Riječ je o djelu koje prikazuje ulogu Galerije Matice srpske u stvaranju nacionalnog identiteta kroz prikupljanje, izlaganje i predstavljanje kulturne baštine iz oblasti likovne umjetnosti, uz priču o ljudima, događajima i trenucima koji su odredili taj identitet. Ova monografija biće predstavljena publici večeras od 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u okviru izložbe “Nadežda Petrović: Modernost i nacija”.

Autorka knjige Tijana Palkovljević Bugarski, koja je i upravnica Galerije Matice srpske, za “Glas Srpske” je istakla da iza pisanja ove knjige stoji višegodišnji istraživački rad koji je podrazumijevao analizu mjesta i uloge Galerije Matice srpske u istoriji srpske kulture i društva.

- Mnoštvo literature i arhivske dokumentacije bili su istraživačko polazište za pisanje monografije. U skladu s vremenom u kom ta literatura i arhiva nastaju, dosadašnja obrada galerijske delatnosti donosila je, potpuno razumljivo, ideološke poglede, raspoložive podatke i vremenu adekvatne metodološke pristupe. Zbog toga je još ostao nepopunjen istraživački prostor o mnogim aspektima delovanja Matice, njenog Muzeuma, i kasnije Galerije - objasnila je Palkovljević Bugarski.

Naglasila je da je cilj ove knjige da pokaže kako se djelovanjem Galerije Matice srpske u njenoj istoriji dugoj 175 godina identitet ustanove transformisao.

- Čitalačka publika se kroz ispisane redove može upoznati sa dugom istorijom rada, kao i sa kolekcijom GMS, izložbenom delatnošću, različitim saradnjama, sa fokusom na poslednje dve-tri decenije rada - dodala je ona.

Istakla je da je veoma važno da se ova publikacija predstavi u Banjaluci, jer je ovo jedna od rijetkih knjiga koja sveobuhvatno predstavlja istoriju i djelovanje jedne nacionalne kulturne ustanove.

- Ona je poput biografije Galerije, a takve publikacije su, iako retke, jako važne za razumevanje društvene i kulturne istorije. To je tip publikacije koji bi trebalo da ima svaka ustanova kulture u Srbiji i Republici Srpskoj da bismo mogli da sagledamo vrednosti koje kao narod imamo - rekla je ona.

Prema njenim riječima, ustanove kulture su važna uporišta istorijskog, ali i savremenog stvaralaštva, te ih je važno sagledati kroz ovakve publikacije sa svim njihovim vrijednostima i osobenostima.

- Bez jakih ustanova kulture nema jakog nacionalnog identiteta i zbog toga je ova publikacija uzorna, a samim tim i važna za predstavljanje u Srpskoj. Nakon ove promocije očekuju nas tokom jeseni još dve, u Budimpešti i Temišvaru, kao važnim tačkama srpske kulture u regionu - kazala je ona.

U Muzeju savremene umjetnosti RS trenutno se može pogledati izložba “Nadežda Petrović: Modernost i nacija” na kojoj se nalaze pojedina djela iz kolekcije Galerije Matice srpske, a kako nam je Palkovljević Bugarski kazala Galerija je ustupila dvije slike iz svoje kolekcije. To su minijaturno djelo “Pompeji” iz 1907. i portret “Srpski seljak” iz 1905. godine.

- Ponosni smo što su obe slike uvrštene u izložbu jer su to jedina dela Nadežde Petrović u našoj kolekciji. Izložba o Nadeždi Petrović je izuzetno važna u trenutku kada se obeležava jubilej 150 godina njenog rođenja. O tome pre svega govori podrška koju je ovaj međunarodni projekat dobio od strane UNESKO-a, ali i pojedinci i ustanove koji su se uključili u njenu realizaciju. O tome svedoči i činjenica da je izložba do sada prikazana u Beogradu, Kostajnici, Banjaluci, a da će do kraja godine biti predstavljena i u prvoj nacionalnoj prestonici kulture Čačku u galeriji koja nosi njeno ime i čuva sećanje na nju - ispričala je ona.

Naglasila je da je slikarstvo Nadežde Petrović uvijek atraktivno za publiku, ali i inspirativno za nove generacije umjetnica koje nje­n primjer podstiče da stvaraju u aktuelnom trenutku.

- Nadežda, baš kako naziv izložbe ukazuje, pruža primer kako se istovremeno može biti i moderan i nacionalno osvešćen, ali da je iskren i predan odnos prema sopstvenom stvaralaštvu najvažniji uslov za uspeh - zaključila je ona.

Postavka djela Nadežde Petrović u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske dostupna je do 26. septembra.

Saradnja

Tijana Palkovljević Bugarski je istakla da je saradnja sa Muzejom savremene umjetnosti RS kontinuirana i duboka i da ju je nemoguće prekinuti.

- Mi se međusobno inspirišemo, podstičemo i u skladu sa godišnjim planovima i mogućnostima realizujemo gostovanja i zajedničke projekte. U periodu koji je pred nama radićemo na zajedničkom razvoju programa za mlade, jer verujemo u važnost otvaranja muzejskih ustanova ka ovoj grupi publike. Povezivanje u regionu nas čini jačim, prepoznatljivijim i vidljivijim na muzejskoj mapi Evrope i sveta, a to je ono čemu svi težimo - dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana