Tihomir Stanić:Top je bio vreo vraća se kući

Mirna Pijetlović
Tihomir Stanić:Top je bio vreo vraća se kući

Banjaluka - Ostvarenje "Top je bio vreo" je snimljeno u Kozarskoj Dubici i Banjaluci, iako se radnja događa u Sarajevu, pa se na neki način film, kao i ja koji sam tu rođen, vraća kući. Prirodno je da svaki susret sa rodnim krajem budi velike emocije i preispituje i relativizuje sva naknadna iskustva i pređeni životni put.

Rekao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" glumac i producent Tihomir Stanić povodom premijernih projekcija filma "Top je bio vreo" u Kozarskoj Dubici sutra, 6. februara i u Banjaluci u nedjelju, 8. februara, u 20 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Film, za koji scenario i režiju potpisuje Slobodan Skerlić, nastao je prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, a premijerno je prikazan 28. februara 2014. godine na beogradskom festivalu "Fest".

- Festivalski život ovog filma, zbog velikih problema koje smo imali u produkciji i postprodukciji, u stvari tek počinje. Ovog meseca će biti prikazan u Stokholmu i Nju Delhiju, a zatim na festivalu u Minhenu. Do sada ga je publika videla u Londonu, Čikagu, Torontu, Sevastopolju, gde smo dobili i nagradu za najbolju režiju - ispričao je Stanić.

Na festivalima u Srbiji film je nagrađivan u svim kategorijama, a i domaća i strana kritika ističu kvalitet filma u raznim aspektima.

- Ono što meni lično najviše znači je činjenica da sam video mnogo ljudi koje je film istinski i duboko potresao. Isto tako znam da je jedna od vrlina ovog filma to što postaje nevažno da li se odigrava na "našim prostorima" ili "jednoga dana u jednom gradu" - kaže Tihomir Stanić.

On dodaje da je sigurno bolje snimati ratne filmove nego ratovati.

- Jasno je da film ne može sprečiti zlo, ali opominjati, podsećati i ukazivati na nevine žrtve bezumlja je svakako neophodno. Ako sve muke života prelakiramo lagodnom estradnom zabavom, jeftinim humorom i zavodljivim hvalospevima o sopstvenoj veličini, iznenadiće nas još veća nesreća. Teško ćemo onda razumeti šta nam se to desilo. Film, naravno me može davati odgovore, ali mora postavljati pitanja - kategoričan je Stanić.

U pakao filmske produkcije, kako ističe ovaj glumac, zakoračio je prije osam godina, da bi se osposobio i osmjelio da snima kvalitetan film o Jasenovcu - istinskom paklu i stratištu.

- Dugo sam tražio odgovarajući pristup toj velikoj temi, a 30. septembra prošle godine smo u Inzbruku, rodnom gradu Diane Budisavljević, koja je organizovala spasavanje kozaračke dece, uz pomoć gradonačelnika grada Inzbruka Kristine Opic Plorer i Srpske pravoslavne omladine Inzbruka i njihovog predstavnika Vladimira Vlajića, snimili prve kadrove tog filma, pored groba Diane Budisavljević - podsjetio je Tihomir Stanić.

Priznaje da je do sada u životu sve započeto i završio, pa mu to daje vjeru da će, zajedno sa svojom ekipom, u naredne dvije godine moći domaćoj i svjetskoj publici prikazati priču zasnovanu na istinitim događajima i skrenuti pažnju javnosti na taj period iz naše istorije.

- Sudbina Brigite Knežević (Mike Bundalo), koja je osamdesetih godina prošlog veka otkrila i pronašla svoje korene i porodicu i Jelene Buhač-Radojčić, koja još uvek traži svog brata Iliju, kojeg je poslednji put videla u avgustu 1942. godine, osnova su naše filmske priče koju dugujemo hiljadama onih koje niko, pa ni Diana Budisavljević, nije uspeo da spasi. Da ih bar ne zaboravimo! - zaključuje Tihomir Stanić.

Glumci

Film počinje kada granata sa brda ubija roditelje desetogodišnjaka tokom opsade Sarajeva 1994. godine. Dječak prestaje da govori, prihvata ga komšinica i odgaja kao svog sina. Kada dječaka lokalni nasilnici izbace iz devastiranog stana, on počinje da luta ulicama sa školskim drugom, gdje prerano i prebrzo prolazi kroz proces sazrijevanja i odrastanja. U filmu glume Stanislav Ručnov, Anita Mančić, Muhamed Dupovac, Nikola Đuričko, Slavko Štimac, Mira Banjac, Bojana Maljević, Aleksandar Stojković, Ognjen Kopuz i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana