Serija “Božji grad” stiže na male ekrane: Život i smrt na ulicama favele

Rajko Vuković
Serija “Božji grad” stiže na male ekrane: Život i smrt na ulicama favele

SAO PAULO - Serija “Božji grad”, inspirisana istoimenim kultnim brazilskim filmom iz 2002. godine, imaće premijeru 25. avgusta na kanalu HBO i striming servisu “Maks”.

U produkciji kompanije “O2 Filmes”, ova brazilska serija dobila je i svoj zvanični tizer, koji predstavlja šest epizoda čije se emitovanje očekuje ​​svake nedjelje do 29. septembra. 

Film Fernanda Meirelesa i Katje Lund iz 2002. godine, snimljen po romanu Paola Linesa, ostvario je veliki trijumf i mnogi kritičari ga smatraju jednim od najboljih filmova 21. vijeka, kao i jednim od najboljih filmova svih vremena.

Dobio je čak  četiri nominacije za “Oskara” i brojne pohvale pričajući priču o nekoliko mladih ljudi koji su odrastali u jednoj od zloglasnih favela Rio de Ženeira, poznatoj kao Božji grad, zloglasnom mjestu kojim vlada geslo: “Bori se i nikad nećeš pobijediti... Bježi i nikad nećeš pobjeći”.

Rediteljski dvojac uspio je da u dva sata i deset minuta pomiješa nevinost svojih protagonista sa opasnošću života bandi na ulicama brazilskih favela, istovremeno prikazavši kako je brazilsko društvo, ogrezlo u korupciju i nasilje, otjeralo dosta mladih ljudi  u svijet kriminala.

Originalna serija HBO-a, od šest epizoda stiže sa velikim očekivanjima, prije svega zbog poređenja sa filmom, koji je s pravom stekao kultni status. 

Radnja se odvija dvadeset godina nakon događaja u filmu, miješajući mnoge elemente koji su postojali  u originalnoj priči sa sadašnjošću. 

Mjesto radnje se takođe vratilo, titularna favela Božji grad je odrasla zajedno sa svojim likovima. Dileri droge i dalje vladaju ulicama, a njihovi ratovi terorišu stanovnike.

Dok je naš heroj Vilson, zvani Roket (Aleks Rodriges) u prvom filmu živio bezbrižno sanjajući o karijeri fotografa, pušio poneki džoint i zabavljao se, droga je sada uglavnom izvan ekrana, ali više ne pokreće nijednu zabavu, nego samo donosi smrt i nasilje na ulice.

Sama priča prati ponovo Roketa, koji je ostvario svoje snove da postane fotoreporter i vraća se u favelu kako bi dokumentovao ratove između dilera droge, policije i političara i kako ti događaji utiču na živote njenih stanovnika.

Uz odlomke iz filma u flešbekovima za rekonstrukciju sjećanja i afektivnih sjećanja na protagoniste, likovi filma se vraćaju zajedno s novim članovima na male ekrane.  

Andrea Barata Ribeiro i Fernando Meireles su producenti, dok su koproducenti Kris Abi i Gustavo Gontijo. Glavnu režiju potpisuje Ali Muritiba, a drugi režiser je Bruno Kosta.

Scenario su napisali Seržio Mačado, Renata di Karmo, Armando Praća, Estevao Ribeiro, Rodrigo Felja i Muritiba.

Glumačku ekipu čine velika imena kao što su: Aleksandr Rodrigez, Roberta Rodriges, Tijago Martins, Sabrina Rosa, Kiko Markes, Edson Oliviera,  Maros Palmeira, Eli Fererira,  Džeferson Brasil, Otavio Linhares  i brojni naturščici sa ulica brazilskih favela. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana