Tekstovi godinama stoje u ladicama

Aleksandra Madžar
Tekstovi godinama stoje u ladicama

Banjaluka - Dramski tekstovi i filmski scenariji često godinama stoje u ladicama, pokazala su iskustva autora iz Republike Srpske.

Pisanje scenarija ili prenošenje najkreativnijih misli na papir traži maksimalno angažovanje, kako materijalno tako i duhovno, a stručnjaci iz ove oblasti podsjetili su da je to proces koji dugo traje.

Komedija "Žiranti", dramaturga Marija Ćuluma, koja je na repertoaru Narodnog pozorišta Republike Srpske, u ladici je "spavala" gotovo deset godina.

- Dramski tekstovi, prije ili kasnije, pronađu svoj put do scene. Jednočinka "Srećna Nova" čekala je gotovo deceniju da ugleda svjetla pozornice. Postavljena je prošle godine na sceni "Petar Kočić" nacionalnog teatra Srpske pod nazivom "Žiranti" - kazao je Ćulum.

Ova predstava osvojila je srca publike svojom aktuelnošću i pitkim humorom, u kojem uživaju i glumci i publika. Režiju za komad potpisuju Željko Stjepanović i Aleksandar Pejaković. Kvalitet predstave dokazan je i na festivalima, gdje su "Žiranti" nekoliko puta proglašeni najboljim komadom.

Filmski reditelj Igor Tešić, koji je kao student svoje vizije utkao u filmove "Omega" i "Treće poluvrijeme", naglasio je da je većinu napisanih scenarija i snimio.

- Postoji nekoliko priča koje sam napisao i koje čekaju na papiru neka bolja vremena za realizaciju - dodao je Tešić.

Međutim, kao je kazao, prilikom pisanja, dosta autora, pa tako i on, unaprijed razmišlja o produkcijskim mogućnostima.

- Takav pristup, po mišljenju mnogih, ograničava kreativnost, ali ja mislim suprotno. Pisanje i realizacija napisanog je stalni balans između želja i mogućnosti. Prava vještina pisaca vidi se baš u mogućnosti snalaženja sa ograničenim brojem glumaca, lokacija... Kada se sa malo stvari mora mnogo toga reći - istakao je Tešić.

Ukazao je i na činjenicu da je filmska produkcija u Srpskoj "mrtva".

- U pet godina snimi se jedan ili nijedan film, pa trošenje energije i novca izgleda besmisleno - smatra Tešić.

Svoje iskustvo obogatio je i radeći na prvom igranom filmu u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, po romanu Mihajla Orlovića "Uzdah na krovu", a učestvovao je i u stvaranju serije "Zamalo život", takođe u produkciji RTRS-a.

Ideja

- Kada mi se rodi neka ideja, zapišem je i ostavim neko vrijeme da stoji. Sagledam je ponovo poslije nekoliko mjeseci, ako mi i tada izgleda zanimljivo, onda vrijedi da se dodatno potrudim - kazao je Igor Tešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana