Teatarfest: Molijerovo nepresušno vrelo poruka

Dijana Dujić
Teatarfest: Molijerovo nepresušno vrelo poruka

Doboj - Glumci zagrebačkog pozorišta "Merlin" izveli su predstavu "Škrtac" po tekstu Žana Baptista Molijera, a u režiji Ane Merlin u punoj sali dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje druge večeri "Teatarfesta" Doboj.

"Škrtac" Kazališta "Merlin" slijedi autentični Molijerov tekst, s tom razlikom da je mnogo veća pažnja posvećena ljubavi u odnosu na škrtost i strast prema novcu.

Ana Merlin, reditelj ove predstave, koja ujedno i glumi lukavu Frozin, kazala je da je Molijer poznat po tome što se prilagođava vremenu u kome živi.

- Ovo je svjetski klasik, nepresušno vrelo poruka. Molijerov Škrtac je jedini lik u istoriji svjetske književnosti koji se karakterno ne mijenja od početka do kraja - kazala je Merlinova.

Uigrana glumačka ekipa Ivan Horvat, Ana Merlin, Ivan Bošnjak i Gordana Šimić stvorila je svoj svijet u kojem se igraju glumački nepogrešivo, potpuno uživljeno i s nevjerovatno inteligentnim humorom, u čemu jednostavno briljira Ivan Horvat, koji je uspio da iznese tešku i zahtjevnu ulogu škrca s izuzetnom lakoćom.

Kroz dva sata, koliko predstava traje, neprekidno je držao pažnju publike i konstantno je oduševljavao svojim glumačkim umijećem.

Glumački ansambl iz Zagreba, koji prvi put nastupa u Doboju, zadovoljan je reakcijom publike, ali i uslovima u kojima su odigrali predstavu.

- Vidi se da imate pozorišnu publiku, da imate ljude koji osjećaju, koji su otvoreni i koji dišu sa glumcima na sceni - kazao je glumac Ivan Horvat.

Festival traje do petka, 5. juna, a ulaznice za svaku predstavu koštaju sedam maraka, osim za revijalnu, koja iznosi pet maraka.

Program

Predstava "Balkanski špijun u Sarajevu" Narodnog pozorišta iz Sarajeva biće izvedena večeras, a za nju, po tekstu Dušana Kovačevića, režiju i adaptaciju potpisuje Sulejman Kuposović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana