Teatarfest: Aplauzi za Balkanskog špijuna u Sarajevu

Dijana Dujić
Teatarfest: Aplauzi za Balkanskog špijuna u Sarajevu

Doboj - Predstava "Balkanski špijun u Sarajevu", koju je prema tekstu Dušana Kovačevića adaptirao i režirao Sulejman Kupusović u Narodnom pozorištu iz Sarajeva, donijela je smijeh i aplauz u sali dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje četvrte večeri "Teatarfesta" u Doboju.

Riječ je o kultnom tekstu Dušana Kovačevića koji je široj publici poznat po filmskoj adaptaciji od prije više od trideset godina.

Izvrsnu ulogu Sabahudina Čvorovića iznio je Izudin Bajrović, uz Ejlu Bavčić-Tarakčija, Aldina Omerovića, Milana Pavlovića i Zanu Marjanović. Publika je njihova glumačka ostvarenja nagradila gromoglasnim aplauzom.

- Za razliku od kultnog komada Dušana Kovačevića, ovo je prije svega crna komedija. Mi smo više stavili akcenat na ono što je komično - kazao je glumac Izudin Bajrović.

On je dodao da je, nakon što mu je povjerena glavna uloga u ovoj predstavi, postojala opasnost poređenja, posebno jer je riječ o ulozi koju je tako izvrsno odigrao glumac Bata Stojković.

- Mi smo pokušali i tražili drugi put mišljenja o ulozi. Nadam se da sam uspio da izbjegnem opasnost da se neke stvari imitiraju, da se neka rješenja preuzimaju. Čini mi se da se naša predstava i žanrovski razlikuje od originala - objasnio je Bajrović.

U ovoj komediji, koja je premijerno izvedena u novembru 2012. godine, glumac Milan Pavlović igra ulogu Sabahudinovog brata Budžonija.

- Film se gledao sto puta i jako je bilo teško da pobjegneš od toga. Putem kostima i svega ostalog, dugih razgovora sa kolegama iz predstave, mislim da smo uspjeli da se odmaknemo od onoga originala i da smo uspjeli napraviti jednu predstavu koju možemo nazvati našom, nevezano za sami originalni tekst - rekao je Pavlović dodajući da je kroz proces rada postojala ideja da njegov lik bude malo drugačiji, ali da ga je on neposredno pred premijeru malo pojednostavio.

Kako su glumci kazali, gdje god su igrali ovu predstavu, publika je bila oduševljena, a takva reakcija publike nije izostala ni u Doboju. Velika sala dobojskog hrama kulture bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

- Pozitivno sam iznenađena. Nisam do sada nikada bila u Doboju, ovo je prvi put i stvarno sam uživala - riječi su glumice Ejle Bavčić-Tarakčija, koja u predstavi igra Sabahudinovu ženu Danicu.

Ovogodišnji "Teatarfest" u Doboju biće završen večeras podjelom festivalskih nagrada najboljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana