Tatjana Nježić: Autorka monografije o velikoj umjetnici: Milena Dravić - više od glumice

Aleksandra Glišić
Tatjana Nježić: Autorka monografije o velikoj umjetnici: Milena Dravić - više od glumice

Beograd - "Milena Dravić - više od umetnosti" naziv je monografije o divi srpskog glumišta, koji suštinski opisuje ovu slavnu glumicu.

Iako je ova monografija pripadajući dio prestižne nagrade Statueta "Joakim Vujić", čiji je laureat Dravićeva bila 2013. godine, djelo se pojavilo tek prošlog mjeseca u izdanju Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Knjiga o glumačkoj legendi dio je edicije "Joakimovi potomci", a odgovornost i izazov da napiše ovu monografiju pripala je beogradskoj novinarki Tatjani Nježić.

- To je za mene ogromna čast, Milena Dravić me pozvala da pišem monografiju o njoj. Veliki izazov, zanimljivo iskustvo, bilo je mnogo interesantnih trenutaka dok je knjiga nastajala - ispričala je Nežićeva, napominjući da je knjigu pisala u etapama.

Sastajala se sa velikom glumicom, a tokom nekoliko njihovih susreta hvatala je bilješke.

- Najbitnija je ta njena impresivna posvećenost, u knjizi postoji podatak da je ona kada je radila ulogu za jedan film uzela trenera i godinu trenirala trčanje. Trener je, kada je počelo snimanje filma, rekao da mu je žao što nije imao priliku da i ranije radi sa njom, jer bi Milena bila jedna od najboljih atletičarki u ondašnjoj Jugoslaviji - kaže Nežićeva, koja se i sama uvjerila koliko je glumica predana svemu što radi.

Isti vrstu posvećenosti, dodaje, imala je i dok je monografija bila tek u skicama.

- Milenu krasi i jedna specifična žudnja i ljubav prema stvaralaštvu, o čemu god da je reč - primjećuje autorka monografije.

Ona je otkrila mnogo zanimljivih podataka o jednoj od najznačajnijih figura srpske kinematografije.

- Najimpresivnije mi je bilo da je Milenu za prijemni na Akademiju spremala slavna Mira Stupica. Kada sam to saznala sticajem okolnosti išla sam kod Mire u posetu i to joj pomenula - prisjeća se Nježićeva.

Monografija, u prvom dijelu, na više od stotinu trideset strana, donosi više od pedeset priča, to jest scena iz života velike dramske umjetnice. U drugom dijelu je više od stotinu strana kazivanja o Mileni Dravić (Duško Kovačević, Ljubomir Simović, Radoslav Zelenović, Puriša Đorđević, Dejan Mijač, Jagoš Marković, Milan Jelić, Goran Paskaljević, Dušan Makavejev, Milan Vlajčić...)

Raskošno ilustrovana knjiga počinje glumičinom pričom o svom djetinjstvu, a završava se izborom od tridesetak njenih naslovnih strana u raznim štampanim medijima.

Ljepota i harizma

- Glumačko trajanje u pozorištu, na filmu i televiziji potvrdilo je osoben dar, lepotu i harizmu Milene Dravić. Svestranost njenog glumačkog umeća prepoznata je i visoko cenjena u različitim žanrovima: od najfinijeg psihološkog nijansiranja lika u drami, bravurozne minijature i improvizacije u komediji, do potresne upečatljivosti krupnog plana na filmskom platnu i televizijskom ekranu - naveo je žiri, koji je Dravićevoj dodijelio nagradu "Joakim Vujić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana