Tanji Bošković uručena nagrada "Žanka Stokić"

Srna
Foto: novosti.rs

BEOGRAD- Glumici Tanji Bošković danas je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu svečano uručena nagrada "Žanka Stokić".

Tanja Bošković je, prije nego što joj je uručena nagrada, rekla da smatra kako nije dostojna ni Žankinog rada, ni teške patnje koju je podnijela.

"To nije nijedna od nas, ni one koje su dobijale, ni one koje će dobijati nagradu. Ta patnja je bila tako strašna da onog časa kad je rehabilitovana, ona je otišla iz života", navela je Boškovićeva.

Ona je naglasila da juče služen pomen za ovu najveću srpsku glumicu, "za tog velikog čovjeka".

Direktor kompanije "Novosti" Nedeljko Krsmanović uručio je proslavljenoj srpskoj glumici novčani iznos koji daruju "Večernje novosti".

"Velika nam je čast da dodijelimo ovu prestižnu nagradu takvoj glumici kao što je Tanja Bošković. Nadamo se da je još mnogo rada čeka u životu i da ćemo je gledati u mnogim ulogama", rekao je Krsmanović.

Nagrada je ustanovljena 2003. godine na inicijativu Mire Stupice, a dodjeljuju je već gotovo dvije decenije Narodno pozorište, kompanija "Novosti" i Grad Požarevac.

Ustanovljena je u znak sjećanja na jednu od najznačajnijih glumica srpske pozorišne scene između dva svjetska rata, namijenjena "glumačkoj ličnosti koja je obilježila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije svojom stvaralačkom ličnošću i bogatstvom umjetničkog izraza".

O ovogodišnjoj dobitnici odlučivao je žiri u kom je bila prethodna dobitnica Gorica Popović, upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić, dramaturg Ivana Dimić i reditelj Boris Liješević.

"Tatjana Bošković je jedna od onih retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudosti i isključivosti. Njen raskošan dar, vještinu, upornost i istrajnost nije moguće kategorizovati i hijerarhizovati. Stoga, Tatjana Bošković je uvijek istovremeno više umjetničkih identiteta i vještina spojenih u praksu umetnosti glume", navodi se u obrazloženju odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana