Tanja Stupar-Trifunović: Satovi u majčinoj sobi put do ljubavi

Aleksandra Madžar
Tanja Stupar-Trifunović: Satovi u majčinoj sobi put do ljubavi

Banjaluka - S obzirom na to da je ovo moj prvi roman, nagrada mi je ohrabrenje i potvrda da cijeli poduhvat i nije ispao loše. Vjerovatno ću podstaknuta time lakše nastaviti da pišem i objavljujem prozu, jer sam to, zbog sopstvene nesigurnosti, odgađala već neko vrijeme.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" književnica Tanja Stupar-Trifunović, koja je za djelo "Satovi u majčinoj sobi" dobila treću nagradu na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji neobjavljeni roman "Zlatna sova".

Ponosna na ovo prestižno priznanje, smatra da nagrade treba da služe kao svojevrsne smjernice i piscima i čitaocima.

- Njihova uloga je da skrenu pažnju na ono što je trenutno aktuelno u književnosti i ta njihova misija nije zanemariva. Bilo bi dobro da kod nas postoji više ozbiljnih nagrada poput ove, koje bi afirmisale i ostale književne žanrove - dodala je Stupar-Trifunović.

Svojim mislima uronila je u ovaj roman, za koji kaže da je jedno unutrašnje putovanje, pokrenuto potragom za odgovorima na pitanja sa kojima je živjela i koja su je uznemiravala.

- Kao da sam u tu potragu za sopstvenim ženskim pretkinjama i istinama o njima, i u književnosti i u sopstvenom životu, djelimično bila "gurnuta" i činjenicom da sam postala majka kćeri koja odrasta i postavlja pitanja - objasnila je književnica.

Htjela je da napiše priču koja je "pobjegla" unutra, ne da se sakrije nego da pronađe one vrijednosti s kojima bi se moglo (pre)živjeti.

- U krajnjem, to je jedna ljubavna priča, koja slavi ljubav prema čovjeku, razotkrivajući njegov bol i ranjivost, ne kao slabost već kao mogućnost da se postane autentičnim bićem - istakla je književnica.

Tragajući za odgovorima, kako je rekla, došla je do spoznaje da je i sama za mnoge bila uskraćena.

- Činilo mi se da se beskrajno umnožava mreža pitanja. Pitanja o ženama, o njihovim ulogama u porodici iza kojih su ostale skrivene njihove ličnosti. O ženama kao majkama, kćerkama, ljubavnicama - otkrila je Stupar-Trifunović.

Kroz novi roman prepliću se i zanimljiva pitanja o književnosti i ženskim likovima u njoj, poput Ane Karenjine, Madam Bovari, Mare Milosnice.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva planira zajedničku promociju nagrađenih romana na "Glasovom" Sajmu knjige 19. septembra. Romani će biti predstavljeni i na Beogradskom sajmu knjiga.

Nova zbirka

- Trenutno sam preokupirana novom knjigom pjesama, koju bi trebalo uskoro da završim i koju sam, zbog rada na romanu, toliko odgađala i pomjerala da je sada porasla u jednu debelu knjigu. Novi roman je više u sferi ideja i bilježaka - kazala je Stupar-Trifunović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana