Tamara Aleksić, glumica: Lenka Dunđerski bila spremna na sve zbog ljubavi

Aleksandra Glišić
Tamara Aleksić, glumica: Lenka Dunđerski bila spremna na sve zbog ljubavi

Beograd - Lenka Dunđerski bila je dama, zrela, odrasla, a u isto vreme i detinjasta, naivna. Pored silnih talenata koje je posedovala (ples, pevanje, sviranje klavira, jezici, jahanje) bila je i vrlo duhovita, inteligentna, vrcava. Ono što je najvažnije, bila je spremna da uradi sve radi ljubavi i zbog svoje dobrote.

Ovako mlada beogradska glumica Tamara Aleksić opisuje muzu slavnog pjesnika Laze Kostića zahvaljujući kojoj je nastala jedna od najljepših srpskih pjesama "Santa Maria della Salute". Seriju istog naziva režira Zdravko Šotra, a Aleksićeva ne krije da je pred njom veliki izazov i odgovornost da se nađe "u koži" čuvene Lenke Dunđerski, jedne od najvoljenijih žena u istoriji srpske poezije.

- Ona je bila višestruka inspiracija. Koliko za pesnike, slikare, toliko i meni za proučavanje. Bila sam u potrazi za tim šta je to nju pokretalo - kaže Aleksićeva.

Nesebičnu podršku, kako bi na najbolji način oživjela Lenku na ekranu, dobila je od iskusnijih kolega, a posebno od Vojina Ćetkovića koji tumači lik Laze Kostića.

- Dočarati Lenkin lik, a da ne bude dvodimenzionalan, već čovek od krvi i mesa, mi je bilo najteže. Imala sam Šotrinu pomoć, koji je, kao i uvek, tačno znao šta želi i koju priču priča, kao i Vojinovu, koji je bio pun podrške i saveta. Divan drug, sjajan glumac, neverovatan, direktan partner i dobar čovek - naglasila je ona.

Snimanje je, otkriva, proticalo u najboljoj mogućoj atmosferi.

- Imali smo neverovatnu ekipu. I glumačku i onu iza kamere. Zaista divni ljudi. Šta drugo možeš poželeti na jednom snimanju - puna je utisaka Aleksićeva, kojoj ovo nije prva saradnja sa Šotrom.

Talenat je već pokazala u njegovoj seriji i filmu "Šešir profesora Koste Vujića".

- Zdravko Šotra glumce vodi kroz priču, tako da sve ide jako brzo i bez gubljenja vremena. Međutim, ako vidi da nešto ne štima ili da negde koči, da neko rešenje ne ide sa tvojim senzibilitetom (tj. lika koji tumačiš) odmah traži nova rešenja - primijetila je glumica kojoj je upravo "Šešir" bio prvi filmski projekat.

Smatra da ovaj reditelj ima još jedan rijedak dar, a to je da napravi glumačku podjelu koja sjajno funkcioniše.

- I iz tih međuljudskih odnosa, te ljubavi i energije koja ti se emituje sa platna, gledalac je uvučen u priču. "Šešir" je okupio ekipu mladih glumaca, koja je i kasnije ostala ekipa. Mi smo svi i dan-danas prijatelji i to je nešto najlepše što može da ti se desi posle snimanja. Retka privilegija i blagoslovena sam što me je takva sreća pratila - emotivna je Aleksićeva, koju je televizijska publika upoznala i preko uloge u seriji "Jagodići".

Njeno lice poznato je i svima onima koji su gledali seriju "Jagodići" u kojoj bi, bez ikakve dileme, dodaje ona, prihvatila da igra i u novoj sezoni ako bude bila snimana.

- Mislim da bi bilo jako interesantno videti sve te likove kako se bore sa poteškoćama koji slede, što je svetski rat. Jako bih volela da vidim šta se sve desilo sa njima, pa i sa mojom Simkom i Jocikom, koga tumači divni Andrija Kuzmanović. Osim te radoznalosti, rado bih se vratila na taj set, jer koliko god da smo ozbiljno radili, a jesmo, uvek nam je bilo vrlo zabavno - iskrena je glumica.

Poezija omiljeni žanr 

- Raznim knjigama se uvek vraćam, ne bih li videla da li sam nešto propustila. Sve zavisi od perioda života. Primera radi, Geteovog "Fausta" sam pročitala rekordnih sedam puta. Ali, ostale samo po dva ili tri puta. Osim poezije. Zbirke Ane Ahmatove i Desanke Maksimović sam pročitala... pa, reći ću samo da je reč o dvocifrenom broju - kaže Tamara Aleksić i dodaje da joj je trenutno omiljena knjiga "Samo deca" koju je napisala Peti Smit. Djelo koje trenutno nosi sa sobom je "Ja sam Malala", koju je napisala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana