Tajne riječi »Književnika«

Aleksandra Madžar
Tajne riječi »Književnika«

Banjaluka - Časopis za književnost, umjetnost i kulturu "Književnik" u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske, Podružnica Banjaluka predstavljen je u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

Svi oni koji se pronalaze u svijetu pisane riječi sa zadovoljstvom su slušali glavnog i odgovornog urednika ovog časopisa Zdravka Kecmana koji je na najbolji način predstavio sadržaj koji se krije na 380 stranica ovog izdanja.

- "Književnik" se može nazvati i rječnikom posebnih, izabranih riječi. On čitaocu nudi nova iskušenja u riječima i njihovim tajanstvenim značenjima. Svaka je riječ zamka ispod koje stoji semantički i simbolički "dinamit" -  rekao je Kecman.

Na krilima književnog stvaralaštva, kako je rekao, čitaocima daruju nesvakidašnju "jezičku poslasticu", poljske poetese i dobitnika novoustanovljene nagrade "Evropski atlas lirike" Eve Lipske.

- Njoj je posvećen i poseban temat ovog broja časopisa. Zaljubljenici u pisanu riječ imaće priliku da pročitaju njenu izvanrednu zbirku izbranih pjesama "Turisti riječi" - dodao je on.

Na stranicama "Književnika" ispisna je poezija prevedena sa poljskog, engleskog, ruskog, slovenačkog, njemačkog i drugih jezika.

U poglavlju književne kritike može se pročitati kritička riječ Zorice Turjačanin, Milenka Stojičića, Zdravka Kecmana, Ružice Komar, Vlade Salatića i Momčila Spasojevića.

Posebno su značajne i stranice fotodokumenata, na kojima su prikazani važni momenti domaćih pisaca koji su obilježili njihov stvaralački rad.

Redakciju koja je zaslužna što je ovaj časopis doživio svoj 35-36. broj čine: Slobodan Janković, Milenko Stojičić, Aleksandra Čvorović i Ratko Đogatović.

Film

Dio koji je odnosi na film i koji je namijenjen ljubiteljima sedme umjetnosti ovaj put obradila je Monika Ponjavić u radu "Koncepti življenog prostora".

Kroz primjer dva filma "Tilva Roš" i "Beli, beli svet" njena namjera je da pokaže kako          koncept življenog prostora može uticati na ishod dva različita filma koji suštinski pripovijedaju priču o jednom gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana