Svjetski dan muzike tradicionalno obilježen širom Republike Srpske

Ilijana Božić
Svjetski dan muzike tradicionalno obilježen širom Republike Srpske

BANjALUKA - Svjetski dan muzike obilježen je prvog dana ljeta u Republici Srpskoj, ali i u cijelom svijetu, a kraljica svih umjetnosti, muzika odjekivala je širom gradova budeći najljepše emocije.

Muzički maraton, u ponedjeljak, u Banjaluci je trajao skoro 15 časova, a muzika je odjekivala iz svakog kutka na radost građana. Lijepo raspoloženje, pozitivna energija i radost preplavile su grad na Vrbasu obojivši ga najljepšim melodijama.

Manifestacija je svečano otvorena u Kamernoj sali Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a profesor ovog fakulteta Saša Pavlović je istakao da je ovo praznik muzike i onog duhovnog što je svima nasušno.

- Željeli smo da obojimo grad muzikom i da dođemo na ona mjesta gdje se ona inače ne čuje - rekao je Pavlović.

Muzika je uveseljavala prolaznike u studentskom gradu u Kampusu, a na ljetnjoj sceni Akademije umjetnosti nastupili su studenti  i profesori Akademije sa Triom "Flutete" i  Gradskim tamburaškim orkestrom Banjaluka. Zvuci najljepših melodija odjekivali su parkićem ispred Hrama Hrista Spasitelja gdje su nastupile pjevačke grupe ANIP "Masleša" i Katedra za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti. Proslava je nastavljena u parku "Petar Kočić" odakle su dopirali tradicionalni zvuci.

Svjetski dan muzike obilježili su i učenici Muzičke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke, a Konfucijev institut se predstavio svojom Taiđi grupom u parkiću približavajući kinesku muziku Banjalučanima. Muzički maraton se nastavio u Gospodskoj ulici, gdje su studenti Akademije  zajedno sa Kamernim horom "Jazavac" Banjaluku bojili najljepšim notama.

Na ovaj dan najmlađi nisu bili zapostavljeni, pa su vrtićima "Nataša", "Plavi čuperak" i "Ježurka ježić" i "Ježeva kućica" odjekivala djela slavnih kompozitora, a melodije su se čule i iz atrijuma Gradske uprave, te iz Zgrade vlade Republike Srpske.

Svjetski dan muzike obilježen je i u Prnjavoru. Učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Konstantin Babić" u glavnoj gradskoj ulici izveli su koncert klasične muzike. Tradicionalna manifestacija obilježena je i u Istočnom Sarajevu koncertom Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana