Svjetska premijera opere "Vladimir i Kosara" 28. marta u SNP

Tanjug
Foto: Ilustracija

NOVI SAD - Srpsko narodno pozorište priprema praizvedbu opere "Vladimir i Kosara" u okviru programskog luka "Seoba" Evropske prestonice kulture za 28 mart, a novosadski kompozitor, ovogodišnji dobitnik februarske nagrade Grada Novog Sada, Stevan Divjaković,napisao je djelo koje će baš na dan pozorišta biti prvi put pred publikom.

 

Priča o Vladimiru i Kosari jedno je od najstarijih predanja na Balkanu.

To je tragična ljubavna priča iz vremena prije Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena prije Nemanjića.

Svjedočanstvo o ovoj velikoj ljubavi i njenom tragičnom kraju, osim u brojnim umjetničkim djelima koja su govorila o njoj čuva se u Veljim Nikolićima, nadomak Bara. Zato je reditelju Aleksandru Nikoliću rad na ovoj predstavi bio veliki izazov.

"Veliki je izazov kad god se radi svetska premijera, kad god se radi praizvedba. Nemate zapis kako je neko drugi to uradio ili tuđu vizualizaciju. S druge strane, bez obzira na taj težak poduhvat, jer svi ulazimo u nepoznato, kao reditelj volite da ste prvi delu udahnuli život i to što će od vaše interpretacije zavisiti nastavak života tog dela. Naš kompozitor i libretista Stevan Divjaković je napisao izvanredno delo koje je jako uzbudljivo, u najboljem duhu velike romantičarske opere" kazao je Nikolić i dodaje da su svi koji su radili na operi bili uvučeni uvučeni u tu muziku.

"Probe se završavaju a mi gledamo od prvih skica kako se sve slaže u veliku celinu. Nadam se da će ova naša scenska postavka biti dobra odskočna daska za ovo vredno delo koje bi trebalo da nastavi da živi. Moja postavka je snolika, u duhu nekog oniričnog realizma, realizma sna. Interesuje me kako bi neki drugi reditelj video delo. Poslednjih dana razmišljam često o tome" kaže reditelj Aleksandar Nikolić.

Kosaru igra Marija Jelić, naš čuveni sopran.

Ona je u prethodnoj godini nastupala sa Plasidom Domingom, Elinom Garančom, Hozeom Kurom i imala solistički koncert u Karnegi holu.

Kaže da je svaki novi projekat izazov.

"Specijalno je zadovoljstvo ipak kada radite svetsku premijeru opere i jako sam srećna što učestvujem u ovoj. Lik Kosare je zaista zahtevan jer postoji gradacija od početka do kraja predstave. Ona je ćerka bugarskog cara Samuila i udaje se za dukljanskog kralja Vladimira. U njoj se previru različita osećanja tokom predstave, međutim ona je devojka koja doživljava samo jedan momenat istinske sreće u ovom delu i na žalost dve velike tragedije. Ona gubi i oca i muža. Mi u istoriji balkanskih naroda imamo veliki broj ljubavnih tragedija, ali bih ja volela da razmišljamo o ljubavi kao svetloj tački u ovom delu i da je doživimo kao vanvremensku, vanistorijsku i vangeografsku jer mislim da na kraju možemo da shvatimo šta znači biti slobodan" rekla je Marija Jelić.

Stevan Karanac će se naći u ulozi Vladimira, a Branislav Stankov i Vasa Stajkić će igrati Vladislava i cara Samuila.

"Projekat je vrlo značajan jer se radi o delu nacionalnog kompozitora i našeg Novosađanina Stevana Divjakovića, a značajno nam je i da vratimo na scenu neke stare i zaboravljene price. Naravno, znači nam i što će premijera biti odigrana baš na dan Srpskog narodnog pozorišta" kaže Branislav Stankov.

Karte za premijeru su već rasprodate, pa je Srpsko narodno pozorište dodalo još jedan termin, tako da je prva repriza zakazana već sljedećeg dana, u utorak, 29. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana