Svjetska kriza u fokusu umjetnika

Piše:Mirna Pijetlović
Svjetska kriza u fokusu umjetnika

Banjaluka - Ovogodišnja tema bijenala “Sve budućnosti svijeta” mogla bi se takođe shvatiti i kao “Sve svjetske krize”, jer atmosfera na centralnoj izložbi u Arsenalima odaje mračan utisak kao posljedicu političkih i ekonomskih kriza, ratova, eksploatacije ljudi i prirodnih resursa.

Utisak je ovo članova stručnog tima kustosa Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske koji su bili gosti na otvaranju 56. bijenala umjetnosti u Veneciji, koje predstavlja najznačajniju svjetsku manifestaciju koja već više od stotinu godina daje uvid u nove trendove savremene umjetnosti.

- Iako naziv izložbe navodi na gledanje unaprijed, ka budućnosti, većina radova se bazira na prošlosti, pa je samim tim prisutno dosta arhivske građe i dokumenata, koji očigledno ukazuju na ciklično ponavljanje svjetskih kriza - istakli su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Kustos ovogodišnjeg bijenala Okvui Envezor odabrao je umjetnike iz cijelog svijeta za centralnu izložbu, sa posebnim akcentom na one koji su bili isključivani iz nekih ranijih selekcija, jer su predstavljali drugačiji pogled na svijet. U ovu izložbu uključen je i rad umjetnice iz BiH Maje Bajević. Na jednom od pratećih programa bijenala učestvovali su i umjetnici Jusuf Hadžifejzović i Gordana Galić-Anđelić.

Ono što svakako ne treba zaobići, prema preporuci stručnjaka iz MSURS, je ruski paviljon koji je kao i svakog bijenala među najboljima, sa svojim efektnim radovima i kvalitetnom produkcijom. Ove godine paviljon prvi put predstavlja žena, umjetnica Irina Nakhova. I ove godine su, očekivano, među vodećim paviljonima po konceptu i produkciji svakako paviljoni Njemačke, Francuske, Amerike, Velike Britanije.

Ove godine BiH nema paviljon na bijenalu, ali je odlazak u Veneciju bio prilika za obnavljanje kontakata koji su uspostavljeni 2013. godine, kada je MSURS bio organizator paviljona BiH.

- Primarni cilj ove posjete bio je i obilazak nekoliko mogućih lokacija koje bi mogle poslužiti kao prostor za realizaciju paviljona BiH 2017. godine budući da je stručni tim Muzeja savremene umjetnosti RS u kadrovskom, tehničkom i produkcijskom smislu potpuno spreman da preuzme ovu obavezu - zaključili su iz MSURS.

Atrakcija

Osvježenje bijenala od “teških” tema, ističu iz tima kustosa Muzeja savremene umjetnosti RS, je paviljon Japana koji je u potpunosti ispunjen prostornom instalacijom nekoliko stotina ključeva koji se spuštaju sa plafona na crvenoj končanoj mreži. Atmosfera u paviljonu je u potpunosti poetična i meditativna, pa je Japan ove godine među glavnim atrakcijama.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana