Svjedočenje Malale privuklo čitaoce

Vesna Popović
Svjedočenje Malale privuklo čitaoce

Armije posjetilaca na 59. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koje su "okupirale" štandove izlagača tražeći knjigu više pokazale su da štampana riječ nije izgubila bitku sa elektronskim sadržajem.

Svaki štand imao je svog favorita, a u moru naslova i tema svaki čitalac je mogao da nađe nešto za sebe. Ipak, posjetioci sajma najviše su bili zainteresovani za novije naslove kao što su "Fajront u Sarajevu" Neleta Karajlića i autobiografija "Ja sam Malala" Malale  Jusafzai, dobitnice Nobelove nagrade za mir. 

Glavni urednik i direktor izdavačke kuće "Arhipelag" Gojko Božović za "Glas Srpske" kaže da i dalje postoje čitave generacije čitalaca koje žele da čitaju knjige "na papiru".

Najtraženiji naslovi na ovom štandu su knjige Davida Grosmana "Do kraja zemlje" i "Izvan vremena" te roman Majkla Kaningema "Snježna kraljica". Interesovanje postoji i za knjige domaćih autora Mileta Prodanovića "Vitiligo", Nemanje Rotara "Sutradan posle detinjstva", biografiju pjesnika Miroslava Mike Antića.

Istakao je da su bezvremenski hitovi među čitaocima djela Danila Kiša koja svakodnevno traže sve generacije.

- Objavili smo celokupnu književnost Danila Kiša od najranijih priča, novela, eseja, filmskih scenarija pa do romana. Ključni razlog zašto objavljujemo Kiša i zašto ga čitamo je njegovo delo. I upravo u tom duhu vrednosti koje počivaju u modernoj književnosti jeste i naš ovogodišnji slogan sa kojim nastupamo na Sajmu knjiga "Nije sve loše - knjige su dobre" - rekao je Božović.

Direktor marketinga izdavačke kuće "Laguna" Ana Spasojević rekla je da od prvog dana sajma vlada veliko interesovanje posjetilaca za njihov štand. Izložena je cjelokupna produkcija "Lagune" koja broji više od 2.000 naslova, a između dva sajma objavili su više od 540 naslova, od čega je 330 novih knjiga.

- Još se "Preljuba" Paola Koelja najviše traži kao i "Fajront u Sarajevu" Neleta Karajlića, "Kainov ožiljak" Dejana Stojiljkovića i Vladimira Kecmanovića te "Spas 2" - nastavak knjige "Spas" Isidore Bjelice - rekla je Spasojevićeva.

Prema njenim riječima, traže se i naslovi kineskog nobelovca Mo Jena, ali i dječije knjige.

Na štandu "Euro Giunti" su rekli da su djela Kena Foleta apsolutni favorit čitalaca.

- Iako nije novo izdanje, među traženijim knjigama je i biografija Malale Jusafzai, dobitnice Nobelove nagrade za mir, zatim krimi-roman "Zov kukavice" koji je napisala autor sage o čarobnjaku Hariju Poteru J. K. Roling, ali pod muškim imenom Robert Galbrajt - precizirali su na ovom štandu.

Svoju sajamsku ponudu formirali su na osnovu top-lista najčitanijih knjiga u Velikoj Britaniji i Italiji.

- Pored ponude beletristike, bazirali smo se i na istorijske naslove jer se u ovoj godini obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata. Predstavili smo monografiju Dušana M. Bapca "Srbija i Rusija u velikom ratu" zatim knjigu Petra V. Muljtatulija "Golgota ruske carske porodice" i "Stradanje Srbije u Velikom ratu", koje je priredila Svetlana Kućubić-Ružić - objasnili su na štandu.

Hrvatska

Na objedinjenom štandu izdavača iz Hrvatske najtraženiji su naslovi Vedrane Rudan, Miljenka Jerkovića te Ante Tomića. Naglasili su da veliko interesovanje vlada za književne klasike, a posebno djela Miroslava Antića, Živojina Pavlovića i Miodraga Bulatovića.

- Osim toga, prodaje se i stručna literatura, posebno ona koja se upotrebljava u radu sa djecom koja su prošla traumu - objasnili su na ovom štandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana