Svijet riječi za sve generacije

Aleksandra Madžar
Svijet riječi za sve generacije

Banjaluka - Septembarsko sunce, otvorena vrata u svijet u kojem riječi i misli stvaraju neke nove živote, miris knjige, žamor najmlađih posjetilaca i izdavači, koji se ljubazno osmjehuju zaljubljenicima u pisanu riječ, samo su djelić atmosfere drugog dana "Glasovog" Sajma knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme.

Osamnaesti put jesen u Banjaluci je u znaku književnosti, a "Glasova" smotra pisane riječi magnet za čitaoce različitih generacija.

Izdavači iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, BiH i Bjelorusije i ove godine potrudili su se da donesu najnovija izdanja, velike svjetske i domaće hitove, koji su na svim štandovima u centru pažnje, a sajamska sniženja privukla su veliki broj posjetilaca.

Moto ovogodišnjeg sajma, koji će trajati do 23. septembra, je "Knjiga na dar", a ulaznica košta jednu marku.

- Svake godine se specijalno pripremamo za Sajam u Banjaluci. Trudimo se da donesemo mnogo novih naslova, naših izdanja, a za neke druge sajmove se ne pripremamo tako predano - ispričali su na štandu izdavačke kuće "Kairos" iz Sremskih Karlovaca.

Podsjetili su da na "Glasov" sajam dolaze od 1996. godine, te da su za Banjaluku i Republiku Srpsku posebno vezani. Ovaj put su, kako su rekli, za ljubitelje poezije pripremili zbirke pjesama Đure Jakšića, Branka Miljkovića, Momčila Nastasijevića, Rastka Petrovića…

Jedan od učesnika Sajma, kao i svake godine, je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, koji se predstavlja sa 15 novih naslova.

- Akcenat smo stavili na pobjednički roman konkursa "Zlatna sova", djelo "Obala" Živojina Ivkovića. Možemo se pohvaliti i bogatim pratećim programom, jer smo za svaki dan pripremili po jednu promociju i druženje sa autorima na štandu - kazao je portparol Zavoda Dejan Kerleta.

Iz Zavoda takođe izdvajaju i predstavljanje zbirke pjesama Gorana Vračara "Kada ti jave da sam umro", koje će biti održano u subotu u 12 časova.

Ni najmlađi čitaoci nisu zapostavljeni, a kao i uvijek štand "Kreativnog centra" iz Beograda je mjesto gdje djeca najčešće zastaju.

- U Banjaluku smo doneli sve što smo mogli iz celokupne produkcije. Za Sajam smo pripremili 30-40 novih naslova - rekao je menadžer prodaje u "Kreativnom centru" Aleksandar Risović.

Svi oni koji rado čitaju romane Ljiljane Habjanović-Đurović imaće priliku da se druže sa ovom književnicom u subotu na štandu izdavačke kuće "Globosino".

- Cela godina u našoj izdavačkoj kući biće u znaku obeležavanja 25 godina književne karijere Ljiljane Habjanović-Đurović, pa je tako i "Glasov" sajam idealna prilika da čitaoce podsetimo na to - rekli su na štandu ove izdavačke kuće.

Jedan od omiljenih izdavača čitalaca u Srpskoj je beogradska "Laguna", na čijem nas je štandu, kao i svaki put, dočekao veliki broj kupaca.

- Mislim da će definitivno hitovi sajma biti roman "Dugovečnost" Svetislava Basare, knjiga "Vidovite priče", koju je napisao Ljubivoje Ršumović, a ilustrovao Dušan Petričić. Naravno, tu su i novi roman Haleda Hoseinija "A planine odjeknuše", dela nobelovaca kao što su Žoze Saramago, Mario Vagras Ljosa, Toni Morison - naglasila je portparol izdavačke kuće "Laguna" Tanja Ljubisavljević.

Priznanja

I ove godine biće dodijeljene sajamske nagrade: "Moštanica" za izdavački poduhvat godine, "Liplje" za savremenu književnost, "Gomionica" za knjigu za djecu i "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti. Takođe, biće uručena nagrada "Gutemberg" za grafički najbolje proizvedenu knjigu. Žiri, koji će odlučivati o nagradama, radiće u sastavu: Ranko Pavlović, Slavica Vasiljević-Ilić i Goran Milašin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana