Svevremeni Branislav Nušić

Mirna Pijetlović
Svevremeni Branislav Nušić

Banjaluka - Iako je prošlo 150 godina od rođenja i tačno 77 godina od smrti jednog od najuticajnijih srpskih komediografa, Branislava Nušića, likovi iz njegovih kultnih djela i danas žive među nama.

Mnogi reditelji i glumci, koji su sa velikom emocijom obrađivali neka od neprolaznih djela ovog velikog pisca, složili su se da je Nušić, nažalost, i danas naš savremenik. Bio je plodan pisac, poznat po svom upečatljivom humoru. Pisao je o ljudima i njihovoj, često duhovitoj, prirodi.

Na današnji dan, 19. januara, obilježava se godišnjica smrti našeg kultnog književnika, komediografa, pisca romana, drama, priča i eseja, te začetnika retorike u Srbiji. Zabilježeno je da je na dan njegovi smrti 1938. godine, zgrada Narodnog pozorišta u Beogradu bila prekrivena crnim platnom.

Nušićevo djelo obilježile su komedije na prvom mjestu, a neke od njih su "Ožalošćena porodica", "Gospođa ministarka", "Narodni poslanik", "Sumnjivo lice" i mnoge druge koje su postavljene na brojne teatarske scene.

Neke od njegovih drama, koje ni danas nisu izgubile na vrijednosti su: "Kirija", "Tako je moralo biti", "Pučina, te romani: "Hajduci", "Autobiografija".

Rođen je 8. oktobra 1864. godine u cincarskoj porodici kao Alkibijad Nuša, a kada je napunio 18 godina, promijenio je u Branislav Nušić.

Učestvovao je u srpsko-bugarskom ratu. Nakon rata objavio je čuvenu pjesmu "Dva raba",  čija tema je bila ismijavanje srpske kraljevine, a posebno kralja Milana. Zbog nje je bio osuđen na dvije godine zatvora.

I pored toga, bio je službenik Ministarstva inostranih poslova i boravio je u konzulatima Srbije u: Solunu, Bitolju, Skoplju i Prištini. Veliki dio svog života i rada je posvetio pozorištu, radeći kao dramaturg i organizator pozorišta u: Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu i Skoplju.

O njegovom burnom životu snimljena je televizijska drama 1986. godine "Neozbiljni Branislav Nušić".

Mudre misli

* U svakom slučaju, bolje je gledati život u pozorišnom komadu, nego gledati pozorišni komad u životu.

* Prva ljubav je opasna samo kada je ujedno i poslednja.

* Uzvišeni često ima manje duše od onog koga sa visine pogleda.

* Narodno oduševljenje, to je kad gomila viče, a ne zna zašto viče.

* Tuga često puta ume biti i lažna, dok sreća retko kad.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana