Svetozar Cvetković, glumac za Glas Srpske: Godi kada priznanje daju oni koji vas prvi put gledaju

Aleksandra Glišić
Svetozar Cvetković, glumac za Glas Srpske: Godi kada priznanje daju oni koji vas prvi put gledaju

Beograd - U glumačko umijeće, harizmu i energiju Svetozara Cvetkovića odavno se uvjerila publika i kritika u regionu, a veliko priznanje za njegovo stvaralaštvo sada je stiglo iz Hjustona.

Umjetnik koji je briljirao u brojnim pozorišnim i filmskim ulogama širom bivše Jugoslavije osvojio je nagradu kritike za najboljeg glumca na 50. međunarodnom filmskom festivalu "Worldfest". Za "Glas Srpske" prisjetio se kako je izgledalo snimanje filma "You go to my head" čiju režiju potpisuje belgijski producent i reditelj Dimitri De Klerk.

- Taj film sam snimao pre dve godine u Maroku, to je jedna potpuno nezavisna francusko-američko-nemačka koprodukcija sa jako malom ekipom. Snimali smo u Marakešu i dobrim delom u Sahari - rekao je Cvetković.

Zahvaljujući novom priznanju srpski glumac našao se u društvu slavnih holivudskih Natali Portman, Džefa Bridžisa i Kejsija Afleka koji su takođe nagrađeni u Hjustonu. 

- Reč je o filmu koji donosi zanimljivu ljubavnu priču o dvoje ljudi. Tumačim lik arhitekte koja nailazi na ženu koja je izgubila pamćenje u saobraćajnoj nesreći. On pokušava da joj vrati pamćenje uveravajući je da je njegova žena. Tako se između njih rađa ljubav i onda dolazi do zapleta - otkriva Cvetković.

Glumac koji je odigrao više od osamdeset filmskih uloga priznaje da se ovo ostvarenje razlikuje od svega što je prethodno radio.

- Samo snimanje je bilo divno iskustvo jer se odvijalo na potpuno neverovatnom mestu. Ne znam kada bih proveo dva meseca u beduinskom kampu u Sahari, da nisam snimao film - priča Cvetković.

Priča da je malobrojna filmska ekipa odlično funkcionisala na setu i da je ga prijatno iznenadila vijest da film ušao u konkurenciju festivala u Hjustonu. I reditelj Dimitri de Klerk nagrađen je na istom festivalu, gdje je dobio nagrade za režiju i film u cjelini.

- Prilično godi kada nagradu daju kritičari koji vas nikada nisu ni gledali niti znaju o kome se radi nego prosto samo gledali samo film - priznaje Cvetković.

Dok pravi malu pauzu između brojnih telefonskih poziva prijatelja i novinara, koji ga zovu zbog novog priznanja glumac se sprema za snimanja koja je ranije dogovorio.  

- Ima mnogo novih projekata koji me očekuju. Ono što me prvo očekuje je TV serija "Insajder" u Makedoniji - najavio je Cvetković.

Između teatra i kamere

Svetozara Cvetkovića ubrajaju među najbolje pozorišne glumce u regionu, a to je dokazao i brojnim nagradama među kojima je i i "Miloš Žutić". Među filmskim ulogama koje je ostvario izdvajaju se one u filmovima "Mister Montenegro", "Na putu za Katangu", "Vreme čuda", "Gluvi barut", "Ni na nebu ni na zemlji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana