Svetozar Ćorović uručen Emiru Kusturici

R. Mi.
Svetozar Ćorović uručen Emiru Kusturici

Bileća - Svečana akademija u čast režiseru Emiru Kusturici, koji je ovogodišnji dobitnik nagrade "Svetozar Ćorović" za knjigu "Sto jada", održana je u okviru "Ćorovićevih susreta pisaca" u Bileći.

Na svečanosti u Domu kulture "Jevto Dedijer" Kusturičino djelo proglašeno je najboljom prozom napisanom između dva "Susreta". Nagradu je režiseru uručio predsjednik žirija, profesor Jovan Delić, koji je istakao da je Kusturica pokazao zavidan književni talenat, čime je, zajedno sa uspješnim režiserskim radom, uobličio svoj umjetnički opus.

- Utoliko je i moja ideja o pisanju bila amaterska, postepeno se pretvara u nešto što ću raditi sve više i više, zato što je književnost, rekao bih, najdirektnija i najaktivnija umjetnost koja mi, kako vrijeme prolazi, sve više i više odgovara - rekao je Kusturica.
On se odrekao novčanog dijela nagrade (četiri hiljade maraka), koji će biti poklonjen siromašnim porodicama u Bileći.

Dio manifestacije je i izložba djela savremenih srpskih slikara pod nazivom "Bratski dar - 1995", koje je bilećki odbor "Prosvjete" dobio na poklon od istoričara umjetnosti i kustosa beogradskog Narodnog muzeja Nikole Kusovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana