Svetlana Rakić, istoričar umjetnosti, slikar i profesor na Frenklin koledžu: Slika pogled u bezličnu današnjicu

Mirna Pijetlović
Svetlana Rakić, istoričar umjetnosti, slikar i profesor na Frenklin koledžu: Slika pogled u bezličnu današnjicu

Banjaluka - Američkom čitaocu je, kao što i sami znate, Srbija takoreći misaona imenica, odnosno neka tamo nepoznata zemlja. Jedan broj Amerikanaca, koji se, ipak, malo više interesuju i obaveštavaju o svetu izvan Amerike, začuđen je srpskom perspektivom, odnosno načinom na koji neki srpski slikari razmišljaju o stvarnosti i doživljavaju svet u kome živimo.

 

Rekla je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" istoričar umjetnosti, slikar i profesor na Frenklin koledžu u Americi Svetlana Rakić, koja će na Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske 15. juna predstaviti svoju knjigu "Umetnost i stvarnost srpskim očima".

Rakićeva je detaljnim istraživanjem savremene srpske umjetničke scene prikazala publici promišljanje i radove nekih od najvećih srpskih slikara današnjice među kojima su, između ostalih, Milivoje Unković, Ratko Lalić, Tijana Fišić, Milutin Dragojlović, Vladimir Dunjić, Ranka Lučić-Janković, Milan Blanuša, Velizar Krstić i drugi.

- Ono što sam do sada imala prilike da čujem, uglavnom od prijatelja i poznanika Amerikanaca, koji se na ovaj ili onaj način bave umetnošću, je da su svi impresionirani radovima srpskih slikara koje su videli. Jedan od njih, i sam slikar, mi je rekao da u mojoj knjizi nema nijedna slika koja nije izvrsna - priča Rakićeva.

Ona smatra da su američki čitaoci iznenađeni kvalitetom likovne scene u Srbiji i Srpskoj, a njeno mišljenje je da srpsko slikarstvo, uključujući naravno i neke slikare iz RS, nije "ni za jotu" lošije po likovnom kvalitetu, a pogotovo ne po misaonom i emotivnom sadržaju, od najboljih radova na zapadu.

- Ti susreti sa srpskim slikarima, nažalost prekratki, su mi bili beskrajno zanimljivi, prijatni i bliski, mada sam se gotovo sa svima tek prvi put upoznala. Prezadovoljna sam knjigom - pre svega zbog toga što se nadam da će ponuditi jedan novi ugao gledanja na srpsko slikarstvo od 1992. do 2012. godine, a onda i zbog toga što sam i sama mnogo toga zanimljivog videla i spoznala kroz slike, izložbe i kataloge koje sam gledala i čitala, kao i kroz ljude sa kojima sam razgovarala - priča detalje svog rada na knjizi Rakićeva.

Kaže da su u toku posljednje dvije decenije umjetnici u Srbiji i RS zadobili gotovo apsolutnu slobodu izraza, "ali ne zbog demokratizacije vlasti, već zbog toga što je umetnost gurnuta na krajnju marginu društva".

- Koliko god da je odgovor na pitanje: "Šta je umetnost danas?" možda nemoguć, umetnost ipak neminovno odražava, na ovaj ili onaj način, stvarnost u kojoj umetnik živi. Oni vide svet koji predstavlja pretnju ličnom integritetu i čovekovoj privatnosti, svet izmeren globalnim merilima koja na ljude navlače bezlične, grupne identitete - zaključuje Svetlana Rakić.

Banjaluka

- Za Banjaluku me veže - sve. Mada sam rođena u Sarajevu, otkako znam za sebe najlepše uspomene su mi vezane za Banjaluku. Da nije bilo Banjaluke, sasvim sigurno ne bi bilo ni moje knjige. Naime, moj izdavač, gospodin Arsen Panković, je poreklom Banjalučanin. Bez njegove emotivne veze sa Banjalukom i njegovog interesovanja za umetnost, kao i njegovog poverenja u mene, ova knjiga nikada ne bi bila napisana. Dakle, svi putevi vode u Banjaluku - rekla je Svetlana Rakić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana