Svetlana Bojković za Glas Srpske: Jako verujem u pozorišnu katarzu

Aleksandra Madžar
Svetlana Bojković za Glas Srpske: Jako verujem u pozorišnu katarzu

Banjaluka - Intelektualno moćna, svojim ponašanjem i svim onim što jeste, definiše pojam - dama, kako na sceni, tako i u privatnom životu, beskonačnost talenta koji može da živi u ljudskom biću Svetlana Bojković pokazala je bezbroj puta.

Glumica koja je devedesetih godina  bila najveća domaća televizijska zvijezda zahvaljujući ulogama u izuzetno popularnim TV serijama Siniše Pavića 2011. godine preselila se u Helsinki, pa je samo s vremena na vrijeme dolazila u Beograd. Baš pred Novu godinu, slučajnim pozivom zatekli smo je u Beogradu. I svaki put kada se javi, onaj dobro poznat glas koji je na nejvjerovatan način kreirao lik sestre Antonija u "Srećnim ljudima" prijatno i susretljivo odgovori na sva pitanja.

Ovaj put Svetlana je za "Glas Srpske" govorila je o događajima koji su obilježili 2015. godinu, šta očekuje od nove godine, o pozorištu i ličnim glumačkim izazovima.

- Ovu godinu sa kojom se pozdravljamo pamtiću po miru. Vrlo lepo sam je provela u Finskoj. Celu godinu sam provela van zemlje, sa kratkim posetama Beogradu - kazala je Svetlana.

Kao i svaka ponosna majka, godinu će pamtiti i po uspjesima njene kćerke glumice Katarine Žutić.

- Mnogo su me obradovale nagrade koje je moja kćerka ove godine primila, Sterijina nagrada i nagrada koju je dobila u Užicu, za jednu ulogu Erne u predstavi Atelja 212 "Kazimir i Karolina". Bile su to za mene jako radosne vesti, a u 2016. godini želim da se vratim kući u Beograd - ističe velika srpska glumica.

Kada je riječ o njenoj glumačkoj karijeri, kaže da je mnoge uloge odigrala, ali da još uvijek osjeća svoju glumačku svježinu i radost igranja.

Čak i kada se kaže, da je pozorište u krizi, objašnjava Svetlana, ono uvijek odolijeva.

- Ako teatar postoji više od 2000 godina neće se ni sada ugasiti. Verujem u pozorište. Ono je uvek imalo svoju funkciju koja traje, ona ne može da popravi i promeni svet, ali utiče na svest ljudi. Jako verujem u pozorišnu katarzu - naglasila je Bojkovićeva.

Publika u Banjaluci svaki put sa nestrpljenjem čeka igranje komada "Gospođa ministarka" u kojem Bojkovićeva tumači lik Živke. Za ovaj komad koji je na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske igrao 99 puta i čeka svoje stoto izvođenje uvijek se traži karta više. Svetlana se izuzetno raduje dolascima u Banjaluku, ali ipak, odlaskom Đuze Stojiljkovića sa kojim je u ovom komadu dijelila scenu, više nije isto.

- Razmišljam ovih dana o tome. Treba da se čujem sa ljudima iz vašeg Narodnog pozorišta da se dogovorimo kako dalje, šta su planirali. Volela bih da tu priču zaokružimo, bez Đuze nije isto, videćemo ko bi mogao da menja - objasnila je Svetlana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana