"Svesrpski dečiji sabor" od 25. do 28. maja u Beogradu

Srna
Foto: Đorđe Milićević

BEOGRAD- Četvorodnevni festival "Svesrpski dečiji sabor" počeće u četvrtak, 25. maja, u Beogradu pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, najavio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević.

Ova manifestacija ima za cilj da okupi djecu srpskog porijekla uzrasta od devet do 13 godina iz dijaspore, regiona i Srbije, i da uspostavi snažne veze sa maticom.

Učesnici ovog događaja dolaze iz Austrije, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Njemačke, Rumunije i Hrvatske i biće smješteni u porodicama svojih vršnjaka iz Osnovne škole "Starina Novak", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Milićević je na onlajn konsultativnom sastanku sa predstavnicima organizacija Srba u regionu i dijaspori istakao da je to snažan pokazatelj podrške koju Srbija pruža djeci iz Srbije širom svijeta i njihovoj povezanosti sa maticom.

"Ovaj festival će biti ispunjen bogatim kulturno-umetničkim programom koji će deci omogućiti da se povežu sa srpskom istorijom, kulturom i tradicijom na jedinstven način", istakao je Milićević.

On je dodao da to omogućava da se očuva srpsko kulturno nasljeđe, jezik i tradicija, ali takođe stvara i jaku vezu između generacija.

"Boravak učesnika u domovima svojih vršnjaka omogućiće im da iskuse autentičan pogled na Srbiju, da se upoznaju sa svojom kulturom, istorijom i običajima iz prve ruke", rekao je Milićević.

Milićević je najavio da će ovo ministarstvo tokom jula i avgusta, u saradnji sa lokalnim samoupravama, organizovati i ljetne kampove za mlade iz dijaspore u više od 20 gradova širom Srbije.

"Ovi kampovi će omogućiti deci iz dijaspore da upoznaju svoju matičnu zemlju na jedinstven i inspirativan način. Kampovi su namenjeni da ojačaju njihovu povezanost sa Srbijom, da im pruže priliku da se upuste u avanturu istraživanja svoje kulturne baštine, prirodnih lepota i bogate istorije", dodao je on.

Prema njegovim riječima, ovi kampovi će biti tematski, prilagođeni interesima i afinitetima mladih, neki će se fokusirati na sportske aktivnosti, drugi na kulturno-umjetnički izražaj, dok će treći biti posvećeni ekologiji i naučnim istraživanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana